Reacţii la demiterea lui Baconschi: "O mişcare de imagine care nu va avea niciun fel de impact"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a stârnit reacţii aprinse după ce a anunţat în timpul discursului său din Parlament că Teodor Baconschi este demis din funcţia de ministru de Externe din cauza declaraţiilor dure pe care le-a făcut la adresa protestatarilor adunaţi în Piaţa Universităţii.

Înştiinţarea a avut loc chiar în sesiunea extraordinară a Parlamentului, care a reunit Camera Deputaţilor şi Senatul, în vederea dezbaterii manifestaţiilor de stradă care au loc în ultimele zece zile în ţară.

Baconschi a fost demis prin SMS de la Ministerul de Externe. Cristian Diaconescu, posibil succesor

Igaş: Decizia de demitere îi aparţine premierului

Ministrul de Interne a declarat că, în opinia sa, Teodor Baconschi şi-a făcut datoria de ministru de Externe, el menţionând însă că decizia privind revocarea unui membru al Guvernului aparţine premierului.

"Nu vreau să comentez decât că este decizia primului ministru. Consider că Teodor Baconschi, în aprecierea mea, şi-a făcut datoria de ministru de Externe, dar cel care apreciază este primul ministru, care trebuie să evalueze activitatea fiecărui ministru. Nu mai vreau să fac niciun fel de declaraţii pe această temă", a precizat Traian Igaş.

Antonescu: " Demiterea lui Baconschi este total ineficientă"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, că demiterea lui Teodor Baconschi din funcţia de ministru de Externe este "total ineficientă şi pe lângă subiect".

"Dacă premierul avea o reacţie sinceră la inepţiile şi jignirile debitate de Baconschi, l-ar fi dat afară imedit ce s-au produs, nu după o zi, două, trei, sau câte sunt. Nu mi se pare decât o chestiune cu totul marginală în dezbaterea de azi", a declarat Antonescu.

Meleşcanu: Baconschi nu a fost niciodată "o miză"

Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a declarat, astăzi, că demiterea lui Teodor Baconschi din funcţia de ministru de Externe este "o mişcare de imagine care nu va avea niciun fel de impact".

Fostul ministru de Externe a precizat că, în opinia sa, decizia reprezintă "una din numeroasele mişcări care au făcut ca România să aibă o credibilitate scăzută în plan internaţional".

"Nu poţi când un ministru este la o reuniune internaţională să anunţi prin media că nu mai e ministru. Sunt convins că Baconschi a aflat de la televizor, ca şi noi", a adăugat Meleşcanu.

Cioroianu: Baconschi devenise punct vulnerabil al PDL

Demiterea lui Teodor Baconschi a fost provocată de faptul că acesta devenise un punct vulnerabil al partidului, el apreciind că măsura nu va fi suficientă pentru calmarea protestelor, a declarat fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.

"Evident că devenise un punct vulnerabil al Partidului. Totul a început când a ales să joace şi un rol politic iar afirmaţiile pe care le-a făcut au pus paie pe foc", a spus Cioroianu, potrivit Mediafax.

El a adăugat că "este foarte neplăcut pentru domnul Baconschi să primească acest anunţ în timpul unei misiuni". "Este într-o situaţie total de neinvidiat, dar până la urmă este vorba despre relaţia Boc-Baconschi", a spus el.

Ponta: Revocarea lui Baconschi este prea puţin

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, astăzi, în plenul Parlamentului, că este de accord cu revocarea din funcţia de ministru de externe a lui Teodor Baconschi.

"Sper că sunteţi conştient că este mult prea puţin şi mult prea târziu. Oamenii care se uită la noi aşteaptă soluţii pentru problemele lor, nu pentru problemele de imagine ale Guvernului sau pentru cele cauzate de lipsa de tact a unui ministru ajuns în funcţie pe criterii pe care nu are rost să le mai discutăm", a declarat preşedintele PSD.

Ponta a adăugat, că speră ca revocarea lui Baconschi să nu fie "o ocazie în plus pentru a mai oferi o mită pentru cei care au trădat pentru a veni la putere".

Voinescu: Revocarea lui Baconschi este o decizie administrativă

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, astăzi, că revocarea din funcţie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, este decizia premierului luată în urma unor consultări.

"Nu am nimic de comentat. Premierul a anunţat este decizie administrativă. Este o decizie a premierului, sigur că au fost consultări", a precizat Sever Voinescu. El a precizat că urmează să fie nominalizată persoana ca îl va înlocui pe Teodor Baconschi.

Sulfina Barbu: Revocarea denotă o atitudine corectă

Preşedintele Organizaţiei de femei a PDL, ministrul Sulfina Barbu, a declarat, luni, că revocarea din funcţie a ministrului de Externe "este o atitudine corectă a premierului, ce sancţionează un derapaj al ministrului Baconschi".

"Consider că prim-ministrul a procedat corect, fiind atributul dânsului şi, mai mult decât atât, premierul a cerut scuze public pentru jignirile aduse protestatarilor de domnul ministru Baconschi. Este o atitudine corectă a premierului ce sancţionează un derapaj al domnului ministru Baconschi. Regret că ministrul Baconschi l-a pus pe premier într-o astfel de stituaţie", a precizat Sulfina Barbu, ministru al Muncii.


LIVETEXT Discursului lui Boc în Parlamentul, acompaniat de scandările USL "Demisia, demisia!" şi "Să pleci!".