Legea „2 Mai” a ajuns în Parlament. Ce prevede inițiativa depusă de Alina Gorghiu
0Alina Gorghiu, ministra Justiţiei, a depus, alături de mai mulţi parlamentari liberali, "legea 2 Mai", care prevede ca traficul de droguri de mare risc să fie pedepsit cu închisoare cu executare. O altă măsură este majorarea pedepselor pentru aceste fapte.
1. După articolul 15, se introduce un nou articol, art. 151, cu următorul cuprins:
Art. 151 - Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 3 alin. (2). (n.r alineatele menționate se referă la operațiuni cu droguri de mare risc).
Art. II- Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, se modifică după cum urmează:
Art. 16 alin (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
Art. 17
Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
Cum explică iniţiatorii legea
Initțiatorii explică măsurile prin faptul că fenomenul consumului de droguri a căpătat amploare, fiind afectate "vieţile a milioane de persoane, în special tineri", invocând tragedii recente, precum accidentul de la 2 Mai, când doi studenţi au fost ucişi într-un accident de maşină provocat de un şofer drogat.
"În acest sens, pentru descurajarea traficanților se impune eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic international de droguri de mare risc", se arată în expunerea de motive.
Parlamentarii atrag atenţia şi asupra noilor substanţe psihoactive (NSP), care sunt consumate de la vârste fragede, aceştia menţionând că cea mai mică vârstă de debut declarată a consumului de substanțe psihoactive este de 12 ani.
"Noile substanțe psihoactive (NSP) sunt substanțe chimice realizate în laboratoare clandestine, care produc efecte mult mai grave asupra sănătății decât drogurile tradiționale.
NSP-urile au fost dezvoltate pentru a produce efecte psihoactive, fără a intra sub incidența legii. Dată fiind dinamica lor de apariție și având în vedere substanțele din compoziția lor, acestea nu se află sub control național.
Aceste substanțe produc efecte similare celor produse de drogurile clasice, având acțiune directă asupra creierului uman, producând modificări la nivelul proceselor psihice și de comportament. În același timp, consumul unor asemenea substanțe generează dependență de tip fizic și psihic, iar dependența distruge vieți.
Având în vedere vârsta fragedă de debut a consumului acestor substanțe, precum și faptul că minorii sunt ușor influențabili, aceștia au devenit ținta principala a dealerilor de substanțe psihoactive. Consecințele consumului i-au determinat pe unii dintre minori să abandoneze școala sau să își vândă bunurile pentru a face rost de bani pentru procurarea substanțelor.
Prețul acestor substanțe este mult mai accesibil comparativ cu cel al drogurilor de mare risc, ceea ce le face să devină o idee atractivă de experimentat pentru copii și tineri", se mai arată în document.