Iohannis: Neavând exerciţiul unor mari programe de înzestrare de tip stategic, lucrurile se mişcă parţial mai greu. Despre corvete să răspundă MApN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că România nu are „exerciţiul unor mari programe de înzestrare de tip stategic“, iar acesta este unul dintre motivele pentru care „lucrurile se mişcă parţial mai greu“, adăugând că în CSAT s-a discutat despre aceste programe şi "suntem în grafic". Referindu-se la achiziţia de corvete, blocată în prezent, şeful statului a spus că MApN trebuie să răspundă întrebărilor pe acest subiect.

"România s-a angajat să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Asta este o sumă intensă, care este pusă la dispoziţia apărării şi în CSAT am luat aceste chestiuni în discuţie de la început şi ne-am dat seama că avem o mare oportunitate de tip strategic aici. Putem, pentru prima dată de mulţi, mulţi ani încoace să abordăm înzestrarea, dotarea Armatei din punct de vedere strategic pe termen mediu, aproape lung. Avem un plan pentru 10 ani. Asta face posibile achiziţii care până acum nu au fost deloc la îndemâna Ministerului Apărării sau a Armatei. Avem programele de înzestrare strategică şi suntem dispuşi noi, România, să ducem aceste înzestrări la bun sfârşit", a spus, joi, Klaus Iohannis, în cadrul declaraţiilor de presă susţinute împreună cu secretatul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Iohannis a spus că unele programe au început foarte bine şi sunt în desfăşurare. „Deci nu trebuie să spunem că nu se întâmplă nimic. Se întâmplă, avem programe strategice în desfăşurare. Sigur, neavând practic de la Revoluţie încoace exerciţiul unor mari programe de înzestrare de tip strategic, lucrurile se mişcă parţial mai greu. Nu poţi să aştepţi de azi pe mâine ca departamente care s-au ocupat mai degrabă de achiziţii mai mici, dintr-odată, să fie superperformante la achiziţii strategice mari. Asta este, apar sincope, apar probleme neprevăzute şi toate acestea trebuie depăşite. În CSAT am discutat, în fiecare an, cum adaptăm aceste programe strategice, suntem în grafic", a afirmat Iohannis.

Referindu-se la procedura de achiziţie privind corvetele, şeful statului a apus că Ministerul Apărării trebuie să spună de ce nu se înregistrează progrese, precizând că angajamentul este al României şi va fi dus la bun sfârşit. „De ce nu se progresează chiar pe corvete este o întrebare la care, probabil, o să vă răspundă mai bine Ministerul Apărării. Din punctul meu de vedere, lucrurile din punctul de vedere al CSAT sunt clare, Guvernul, în speţă, Ministerul Apărării trebuie să livreze şi sper că această abordare se găseşte şi la Ministerul Apărării. Răspunsul concret la licitaţia cu corvetele o să-l primim, probabil, când ministerul primeşte răspuns la acea sesizare pe care au făcut-o având, zic ei, nişte elemente de incertitudine. Dar, în ansamblu, noi ştim ce vrem. Avem la dispoziţie fondurile, fiindcă este un angajament al României, nu este un angajament doar al Guvernului sau doar al CSAT, este un angajament al României şi vom duce aceste lucruri la bun sfârşit", a susţinut Klaus Iohannis.

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. MApN a invocat şi litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, a cerut în octombrie în instanţă anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice. Cererea de chemare a Guvernului şi Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie. O săptămână mai târziu, MApN prelungea din nou termenul licitaţiei, pentru 12 ianuarie.

Procesul prin care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete a fost amânat, în 16 ianuarie, pentru 20 februarie, deoarece Şantierul Naval nu a angajat avocat. De asemenea, compania Damen a făcut o cerere de intervenţie în dosar.

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie mai participau Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a "pune presiune pe Ministerul Apărării" pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.