Fake news franţuzesc. Cum a inventat un lider politic din Hexagon asasinarea unei jurnaliste din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laurent Wauquiez, preşedintele celui mai mare partid de centru-dreapta din Franţa (Les Républicains), a repetat în ultimele zile informaţia falsă că o ziaristă a fost asasinată în România, cu toate că presa din Hexagon i-a demontat fake news-ul încă de la prima intervenţie.

Ieşirile dese ale lui Wauquiez pe această temă au avut loc în contextul atacurilor la adresa  lui Emmanuel Macron, preşedintele Franţei criticându-l anterior pe acesta pentru susţinerea arătată premierului maghiar Viktor Orban.

Mai exact, Wauquiez susţine că Macron şi-a arătat sprijinul pentru o guvernare care a luat măsuri care afectează libertatea presei. Cea mai gravă urmare a măsurilor ar fi aşa-zisa ucidere a jurnalistei, cu toate că singurule cazuri cunoscute de jurnalişti ucişi în ultimele luni, în Europa, ar fi cazurile din Slovacia şi Bulgaria.

„Sunt câteva ţări care pun o problemă în ceea ce priveşte funcţionarea democraţiei. Şi sunt uimit de indignarea selectivă pe care am arătat-o în această dimineaţă, concentrându-ne toată atenţia asupra Ungariei. Nu întrebaţi de România? Unul dintre confraţii voştri a fost ucis în România, ţară condusă de socialişti. Aveţi în România un Guvern care e susţinut de Emmanuel Macron“, a declarat Wauquiez, într-o intervenţie la France Inter, reluată apoi în alte declaraţii.

De-a lungul timpului, actualul preşedinte al Republicanilor a mai avut cuvinte dure la adresa României. De exemplu, în 2011, când era ministru al Afacerilor Europene,  Wauquiez a declarat că aderarea României şi a Bulgariei la Schengen ar periclita securitatea Uniunii Europene. Politicianul francez este, de altfel, susţinătorul unei Uniuni Europene cu cât mai puţine state, preferabil doar cu cele din Europa occidental.