Cum explică Iohannis numirea procurorilor şefi, în ciuda opoziţiei CSM: Avizul negativ mi s-a părut superficial. Mi-a făcut plăcere să-i numesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, la Bruxelles, că a făcut numirile pentru procurorii şefi de la parchete, după o analiză atentă, ţinând cont de ce „ a scris ministrul Justiţiei”, dar şi de ce a scris CSM. Despre opoziţia CSM a precizat că avizul a fost „uşor superficial”.

UPDATE Klaus Iohannis, despre numirea procurorilor şefi de la parchete, în ciuda opoziţiei CSM: Trei candidaţi care mi-au fost propuşi de ministrul Justiţiei, după un proces de selecţie foarte transparent, foarte corect făcut. A fost o competiţie deschisă. După ce propunerile domnului ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut păreri uşor diferite. Am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, foarte bine motivate, iar pe de altă parte avizul CSM, uşor superficial. Am considerat propunerile ministrului corecte. 

S-a încheiat interimatul la marile parchete, care nu a permis procurorilor să-şi facă treaba aşa cum trebuie. Au fost trei candidaţi foarte buni, pe care mi-a făcut plăcere să-i numeasc pe funcţii. Am citit cont şi de ce a scris ministrul, şi de ce a scris CSM.


Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de numire pentru procurorii şefi propuşi de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Şeful statului a ignorat astfel avizul negativ dat de cătreCSM pentru Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu. USR critică decizia preşedintelui de a face numiri de procurori-şefi care au primit aviz negativ de la CSM. la rândul lor, cei din PSD îi atrag atenţia lui Iohannis că nu a ţinut cont de recomandările MCV.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 20 februarie a.c., următoarele decrete:

• Decret pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;

• Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;

• Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Avizul CSM este unul consultativ însă atât Comisia de la Veneţia cât şi Comisia Europeană au cerut ca magistraţii să aibă un rol mai important în desemnarea şefilor parchetelor.