Comisia Constituţională: vom avea maximum 300 de deputaţi plus reprezentanţii minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, preşedintele Comisiei Constituţionale FOTO Adevărul

Comisia Constituíonală a decis astăzi că România va avea maximum 300 de deputaţi, plus reprezentnanţii minorităţilor, iar Senatul va reprezenta regiunile. Traseismul va fi ]n continuare posibil.

UPDATE Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă.

Comisia Constituţională a votat un amendament al USL potrivit căruia numărul deputaţilor nu poate fi mai mare de 300. La aceştia se adugă reprezentnaţii minorităţilor naţionale. Senatorii vor reprezenta regiunile administrativ-teritoriale, iar numărul lor nu va fi precizat în Constituţie.

  În cursul dezbaterilor a fost respins un amendament al PDL potrivit căruia numărul total al parlamentarilor nu poate depăşi 300.

Deputaţii şi senatorii din Comisia privind revizuirea Constituţiei au respins joi amendamentul formulat de grupurile parlamentare ale PDL potrivit căruia 'Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Cameră'.

Acest amendament, care a primit un singur vot favorabil, 15 voturi împotrivă şi două abţineri, a stârnit discuţii în comisie legate de traseul pe care proiectele de lege ar trebui să îl urmeze în situaţia în care Parlamentul României ar avea o structură unicamerală.

În cursul dezbaterilor, reprezentanţii PDL au invocat referendumul din 2009 în care cetăţenii au votat în favoarea unui Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

Argumentele au fost respinse de parlamentarii PSD şi PNL care au insistat pe ideea că referendumul din 2009 a avut caracter consultativ.

Împotriva amendamentului s-a pronunţat inclusiv preşedintele Comisiei, Crin Antonescu: "Argumentele de natură politică juridică pentru bicamerlism cine le uită le poate găsi in lucrarea lui Emil Boc care trateaza bine şi corect argumentele pentru bicameralism. Nu dau ironic această citare, bicameralismul a fost vreme de 20 de ani, imediat după 89 un punct consensual al clasei politice romaneşti şi este regretabil că dintr-o nececesitate electoralăa a fost indreptat impotriva Parlamentului  s-a ieşit din acest consens "

Comisia Constituţională a decis Parlamentul este organul suprem al poporului român, forul de dezbatere şi de decizie al naţiunii şi unica autoritate legiuitoare a ţării.