Ciucă, discuţie cu preşedintele Lituaniei. Pe agendă, situaţia din Ucraina, impactul în sectorul energetic şi implementărea sancţiunilor împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda şi premierul Nicolae Ciucă FOTO Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, aflat în vizită oficială în România, despre situaţia din Ucraina, impactul asupra sectorului energetic şi importanţa implementării sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse. Cei doi lideri au subliniat şi că statele membre UE trebuie să diversifice rapid sursele de energie pentru eliminarea dependenţei energetice faţă de Rusia.

Discuţiile dintre cei doi „s-au axat asupra situaţiei din Ucraina, impactului asupra sectorului energetic european şi importanţei implementării comune a sancţiunilor la adresa Rusiei”, informează Guvernul României într-un comunicat de presă. 

În cadrul întâlnirii, „premierul a confirmat contribuţia României la securitatea Flancului Estic al NATO, inclusiv prin participarea la misiunea de poliţie aeriană a Alianţei în zona baltică, începând cu 2023”. 

În ceea ce priveşte sectorul energetic, „cei doi demnitari au subliniat, în acest context, că statele membre UE trebuie să diversifice rapid sursele de energie pentru eliminarea dependenţei energetice a Uniunii şi să lucreze pentru implementarea de soluţii care să amelioreze conectivitatea”. De asemenea, premierul Ciucă „a prezentat experienţa României în sectorul energiei nucleare, arătând disponibilitatea cooperării în domeniu cu Lituania”. 

Potrivit sursei citate, „ţara noastră este interesată să beneficieze de experienţa recentă a Lituaniei în pregătirea aderării la OCDE, precum şi de colaborarea în sectorul tehnologiei financiare”. 

„Premierul României a menţionat că Republica Moldova necesită sprijin financiar în vederea gestionării crizei umanitare şi pentru a îşi consolida securitatea energetică. Totodată, şeful Executivului a pledat în favoarea susţinerii cererilor de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei”, mai arată Excutivul român.