Cine a rămas pe dinafară la unirea dreptei: Tăriceanu şi Udrea, în fruntea listei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Vasile Blaga FOTO Eduard Enea

Sala Unirii din Palatul Parlamentului a reunit, sâmbătă, patru formaţiuni sub acelaşi acoperiş. Cele patru partide care şi-au dat mâna, PNL, PDL, Forţa Civică şi IRL s-au întâlnit sub stindarul unificării dreptei. Nu puţini au fost, însă, cei care nu şi-au găsit loc în noua construcţie şi care se revendică, de asemenea, ca fiind de dreapta.

În ziua Congresului comun de fuziune PNL-PDL, Elena Udrea a reacţionat, pe Facebook, şi s-a arătat îngrijorată de soarta foştilor colegi democrat-liberali. „Astăzi este o zi neagră în istoria politică postdecembristă. Partidul celor mai mari speranţe şi celor mai mari victorii electrale, PDL, dispare!“, a scris preşedintele PMP,  Elena Udrea, pe contul său de Facebook.

Udrea, care a cerut în repetate rânduri unificarea dreptei, nu a fost inclusă în cele din urmă în acest proiect, din cauza disputelor sale cu mai mulţi membri PDL, dar şi cu preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan-Ungureanu. Udrea şi Ungureanu s-au duelat pe această temă inclusiv pe blogurile „Adevărul“.

Răzvrătiţii dn PNL, excluşi

La rândul lui, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis un mesaj acid în ziua Congresului comun de fuziune PNL-PDL.

„Decizia de fuziune cu PDL a Congresului extraordinar al PNL din 26 iulie 2014 reprezintă încununarea cu succes a eforturilor depuse de Traian Băsescu încă din 2005 de a subordona PNL, cu toate consecinţele care decurg de aici“,  a scris şi Tăriceanu, pe Facebook.

Cu acest prilej, Tăriceanu a vorbit şi despre  formaţiunea pe care a înfiinţat-o recent, Partidul Liberal Reformator, cu parlamentari care au demisionat din PNL. De altfel, partidul format în jurul lui Tăriceanu a rămas, de asemenea, în afara calculelor privind unificarea dreptei.

O altă formaţiune care nu a prins niciun loc la masa dreptei este şi PNŢCD, partid condus de Aurelian Pavelescu şi care nu a fost inclus în negocieri.

Tot pe partea dreaptă au rămas, în poziţia de candidaţi independenţi la alegerile prezidenţiale din toamnă, foştii liberali Viorel Cataramă şi Ioan Ghişe.

Ghişe, care a demisionat recent din partid, s-a declarat în repetate rânduri împotriva fuziunii celor două formaţiuni şi a respins candidatura la prezidenţiale a preşedintelui PNL, Klaus Iohannis.