Bugetarii din primării își aleg cu atenție momentul grevei generale. Când ar putea „paraliza” total activitatea instituțiilor

0
Publicat:

Angajații din primăriile de comune au notificat șefii din instituțiile unde sunt încadrați când ar putea declanșa greva generală, fiind pe masa acestora trei variante, una dintre ele fiind exact săptămâna alegerilor locale.

Greva generală ar putea fi declanșată exact în săptămâna alegerilor din iunie FOTO Shutterstock

În ultima informare a celor din Sindicatul Național SCOR al Salariaților Comunelor și Orașelor din România, înaintată primarilor unde sunt angajați, aceștia au anunțat că greva generală, de care îi mai desparte un singur pas și care ar urma să fie pentru început de 5-7 zile, ar putea fi în trei momente-cheie pentru administrația publică și pentru guvernare. Decizia privind data exactă a declanșării grevei generale va fi luată duminică.

Primul moment-cheie indicat de sindicaliștii din primării este declanșarea începând cu 25 martie, aceasta fiind exact ultima săptămână de încasare a impozitelor și taxelor locale cu aplicarea reducerii de până la 10% prevăzută în Codul Fiscal.

A doua variantă este începerea grevei generale pe 7 mai, în continuarea minivacanței de Paște care începe la 1 Mai. Iar în această perioadă, precizează SCOR, este acoperită „perioada finală de eliberare a adeverințelor pentru subvențiile APIA”, deci îi va afecta pe cei care exploatează pământ și animale.

Nu în ultimul rând, ultimul scenariu este cu începerea grevei generale pe 3 iunie, ultima săptămână înaintea alegerilor locale din 9 iunie 2024. Practic, efectul scontat ar fi paralizarea pregătirilor secțiilor de votare.

Potrivit SCOR, conform Legii salarizării, aplicată așa cum a fost ea redactată inițial, lefurile celor din administrația locală ar fi trebuit să fie mai mari cu 36,65% față de ceea ce primesc în prezent.

Cele mai afectate județe

Potrivit SCOR, efortul bugetar pentru măririle solicitate sunt de 315 milioane de lei. De altfel, angajații din primării reproșează Guvernului că exact după ce le-a transmis că trebuie să aștepte execuția bugetară, pe 7 martie, Executivul a acordat majorări salariale în alte domenii de activitate, impactul total al acestora fiind de 2,3 miliarde de lei, adică de șapte ori mai mare față de solicitarea celor din teritoriu, conform notificării puse pe masa Cabinetului Ciolacu.

Județele cu cele mai multe primării cu angajați în grevă sunt Iași (48 de primării), Arad (36 de primării), Călărași (34 de primării), Mureș (33 de primării), Vaslui (32 de primării), Cluj (29 de primării) și Bihor (28 de primării).