Victime colaterale în lupta cu evaziunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru contrabandişti, noua legislaţie antievaziune poate însemna pedepse mai aspre, dar contribuabilii disciplinaţi sunt puşi inutil pe drumuri. Reautorizarea antrepozitelor fiscale şi înscrierea în registrul operatorilor intracomunitari sunt cele mai deranjante măsuri din pachetul antievaziune.

Astăzi, la Ministerul Finanţelor, va fi reluată şedinţa Comisiei de Dialog Social încheiată vineri fără ca reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi ai Guvernului să fi ajuns la vreun compromis pe marginea proiectelor de modificare a Codului Fiscal. Pe lângă „nebuloasele" din calculul contribuţiilor aferente drepturilor de autor, partenerii sociali mai au de clarificat şi situaţia antrepozitelor fiscale. În plus, obligativitatea operatorilor intracomunitari de a se înscrie într-un registru naţional, paralel cu cel european (deja existent) îi nemulţumeşte pe liderii patronatelor.

Alergătură inutilă

Până să-şi înscrie firma în acest registru naţional, operatorii intracomunitari (firme care derulează afaceri cu parteneri din ţările UE) trebuie să alerge şi pe la Poliţie, şi pe la Registrul Comerţului. De la poliţie, mai exact de la unitatea în care îşi are domiciliul administratorul companiei, se obţine cazierul judiciar, iar de la Registrul Comerţului (de pe raza localităţii în care îşi are sediul firma) se obţine un certificat constatator. Abia la final, cu dosarul astfel completat, operatorul se poate prezenta la circa financiară (tot în localitatea unde îşi are sediul firma) pentru a obţine autorizarea ca operator intracomunitar.

Cine nu câştigă acest maraton birocratic şi întârzie cu înscrierea riscă amenzi de 1.000 până la 5.000 de lei plus plata cotei de TVA aferentă operaţiunilor neautorizate. Cât despre antrepozitele fiscale, reautorizarea acestora presupune proceduri mult mai complicate.

Mai multe pentru tine:
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Jurgen Klopp, sfat pentru succesorul său, ales deja de Liverpool. „Cormoranii” intră într-o nouă eră
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Cum a devenit salcia simbolul Floriilor. De la rituale sacre şi legende, până la medicină şi industrie
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
După Slănic Prahova, se întâmplă la Cluj. O stradă din municipiul Cluj-Napoca a luat-o la vale
Polițiști la volan, instruiți cum să-i oprească pe vitezomani. „Noi aici nu facem școală de șoferi...” VIDEO