Ungaria va deține acțiuni la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din lume

0
Publicat:

Grupul energetic controlat de statul ungar MVM va prelua 5% la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Grupul energetic controlat de statul ungar MVM va prelua 5% la zăcământul de gaze Shah Deniz

Într-un comunicat de presă, MVM a precizat că zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan are o producţie anuală de 29 de miliarde metri cubi. O participaţie de 5% s-ar traduce într-o aprovizionare anuală cu 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru Ungaria. Comparativ, Ungaria primeşte o cantitate de 4,5 miliarde de gaze naturale pe an din Rusia, conform unui acord pe 15 ani semnat în 2021. Ungaria, o ţară fără ieşire la mare, îşi acoperă necesarul de gaze naturale din importuri, în principal din Rusia, chiar şi după invadarea Ucrainei în 2022, eveniment care a obligat multe ţări europene să caute surse alternative de aprovizionare cu energie.

Comunicatul grupului energetic MVM vine după ce ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto a anunţat, la un briefing de presă organizat la Baku, că Ungaria va prelua o participaţie la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan.

Preluarea unei participaţii la acest zăcământ de gaze „ne dă nouă (Ungaria) o protecţie faţă de fluctuaţiile mari ale preţurilor la energie. În condiţiile în care Azerbaidjanul este un nou jucător în aprovizionarea noastră energetică, această situaţie ne conferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă, o mult mai mare securitate a aprovizionării cu energie”, a precizat Szijjarto.

În plus, oficialul ungar a informat că, pentru prima dată, Ungaria va cumpăra 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, în acest an.

De asemenea, în luna iulie, Azerbaidjanul, Georgia, România şi Ungaria vor înfiinţa un joint venture care va importa energie verde produsă în regiunea Caspicii în Europa Centrală, a adăugat Szijjarto.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar a precizat, pe reţeaua socială X, după anunţul lui Szijjarto, că preluarea unei participaţii la zăcământul de gaze Shah Deniz „asigură o parte importantă din necesarul de gaze al Ungariei”.

În România, Ungaria este interesată de gazele din Marea Neagră

Ungurii și-au manifestat încă de anii trecuți interesul pentru a cumpăra gazele care vor fi extrase din Marea Neagră românească. Zăcământul Neptun Deep, deținut în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz, va intra în exploatare comercială în 2027.

Toamna trecută, Peter Szijjarto a fost la București, unde a exprimat această intenție în cadrul unor declarații de presă. El a venit pentru a negocia achiziția de gaze, dar și creșterea capacității de transport dintre România și Ungaria.

Suntem interesați să creștem importurile de gaze din România pe termen lung. Am avut deja semnat un contract cu OMV, în baza căruia ar fi trebuit să ne livreze gaze de la începutul acestui an (2023 - n.r.), însă din moment ce decizia de investiții (în zăcământul din Marea Neagră - n.r.) a fost întârziată mult timp, nu avem încă gaz din România în mixul nostru energetic.

Dar ne uităm la proiectul Neptun Deep ca fiind o șansă și o oportunitate mare pentru noi pentru a ne diversifica sursele. Vrem să semnăm un nou contract pentru a aduce gaze din proiectul Neptun Deep”, a spus Szijjarto.

Compania MVM din Ungaria este interesată de achiziția diviziei de furnizare a E.ON România

În urmă cu o lună, surse din sectorul energetic au declarat, pentru HotNews.ro, că ungurii de la MVM se află printre companiile interesată să preia divizia de furnizare a E.ON România.

MVM nu a răspuns până acum la solicitarea noastră, transmisă la începutul lunii mai, privind intențiile companiei. Pe lângă MVM, alte două companii sunt interesate de preluarea diviziei de furnizare a E.ON: Romgaz și OMV Petrom.

Grupul MVM este un holding deținut de statul maghiar, cu activități în tot sectorul energetic, dar și în IT, telecomunicații, servicii financiare și de securitate. În România, compania desfășoară activități de trading și furnizare de energie, prin MVM Future Energy Technology.