Ungaria: „Adio, FMI, dar rămân cu tine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce luna trecută Ungaria a decis să ignore condiţiile FMI, suspendând negocierile, acum oficialii anunţă că discuţiile vor fi reluate. Deprecierea abruptă înregistrată de forint în ultima săptămână ar putea fi motivul pentru care statul doreşte să reia negocierile cu FMI şi cu UE.

Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei din Ungaria, a anunţat că Guvernul de la Budapesta intenţionează să înceapă, în toamnă, o nouă rundă de negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), de la care a contractat, în 2008, o linie de creditare în valoare de 20 de miliarde de euro, informează Reuters. „Negocierile vor continua în toamnă şi vom ajunge la
un acord", a declarat Matolcsy,citat de Bloomberg.

Citiţi şi:

Cum fac ungurii bani din amintirea comunismului

Ungaria: a intrat în vigoare legea dublei cetăţenii

Decizia autorităţilor de la Budapesta pare surprinzătoare, mai ales că, la jumătatea lunii trecute, aceştia au refuzat să pună în aplicare condiţiile celor două instituţii internaţionale, fapt ce a dus la suspendarea discuţiilor şi implicit la blocarea următoarei tranşe din împrumut.

FĂRĂ ALT ÎMPRUMUT

Acum, pe fondul deprecierii forintului, a creşterii costului asigurării împotriva riscului de neplată şi a datoriei publice de 82,9% din Produsul Intern Brut (PIB), ei ar putea cere deblocarea celor 5,8 miliarde de euro încă neaccesate din credit. Totuşi, Matolcsy a precizat că nu va negocia contractarea unui nou împrumut de la finanţatorii externi.

Tensiunile dintre cele două părţi au fost cauzate de insistenţele creditorilor asupra implementării unor măsuri adiţionale de austeritate. FMI şi UE susţineau că, în lipsa acestora, deficitul bugetar al Ungariei nu se va încadra în ţinta agreată de 3,8% din PIB.

De cealaltă parte, guvernul afirma că ţinta va fi respectată şi că măsurile noi de austeritate nu numai că vor afecta şi mai mult populaţia, ci vor deteriora şi economia naţională.

Guvernanţii considerau că îngheţarea pensiilor şi a salariilor, reducerea ajutoarelor sociale şi majoarea Taxei pe Valoarea Adăugată de la 20% la 25% - măsuri deja adoptate - sunt de ajuns pentru a-şi atinge obiectivele pentru 2010, dublate de introducerea unei taxe bancare pentru a-şi majorarea veniturile.

DECLARAŢII CONTRADICTORII

Însă creditorii nu erau mulţumiţi. „Când ne vom întoarce, ar fi bine ca guvernul să fi făcut progrese în ceea ce priveşte bugetul pe 2011", declara atunci Christoph Rosenberg, şeful delegaţiei FMI în Ungaria, citat de Bloomberg. Răspunsul Ungariei a venit la scurt timp, prin intermediul premierului Viktor Orban: „Înţelegerea dintre Ungaria şi FMI expiră în luna octombrie (...). După această dată nu mai trebuie să negociem cu FMI, ci cu UE". Acum, Matolcsy spune că „nu a fost un colaps al negocierilor, ci doar încheierea unei runde de
discuţii".

Ulterior, uşurinţa cu care Ungaria a renunţat la sprijinul finanţatorilor externi a fost pusă pe seama succesului emisiunilor de titluri
de stat.