Un culegator de ciuperci poate castiga 200.000 de lei pe zi
0Anul trecut, kilogramul de hribi a fost achizitionat cu 40.000-150.000 lei
In programul anual de export al Regiei Nationale a Padurilor "Romsilva", ciupercile comestibile din flora spontana reprezinta o sursa garantata de venit, piata externa oferind conditii certe de comercializare a marfii si preturi foarte bune. Pentru acest sezon, Romsilva a stabilit cu directiile silvice Mehedinti, Bihor, Gorj si Arad ca declansarea campaniei de recoltare a ciupercilor - hribi si galbiori - sa fie hotarata de fiecare unitate, in functie de prognoza cat mai exacta a fructificatiei, evitandu-se cat mai mult posibil pierderile datorate degradarii unor produse perisabile. Pentru ca beneficiarii din Italia, Franta, Spania si Grecia pretind livrarea fructelor de padure si ciupercilor comestibile in stare congelata, in ambalaje pvc, cutii de carton, caserole, directorul general al RNP Romsilva, dr. Filip Georgescu, a demarat un ambitios program investitional. Astfel, in acest an, directiile silvice Cluj, Bihor, Harghita, Neamt, Maramures, Arad, Suceava, Bacau au fost dotate cu instalatii frigorifice de mare capacitate, centrele de recoltare si prelucrare fiind integral modernizate. Pentru lucratorii sezonieri de la munte, campania de recoltare a ciupercilor comestibile este aducatoare de castiguri banesti, kilogramul de hribi fiind platit de achizitori in functie de clasa de calitate. Anul trecut, un kilogram de hribi a fost cumparat de Romsilva cu preturi cuprinse intre 40.000 pana la 150.000 de lei, dupa o zi de munca un culegator avand sansa sa realizeze un venit de 200.000 de lei.