Tot mai mulți investitori străini au deschis firme în România. Din ce țări provin

0
Publicat:

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, comparativ cu 2021, la 7.368 de unităţi, conform datelor centralizate de ONRC.

Cele 7.368 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 45,567 milioane de dolari, cu 5% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în anul anterior, de 47,941 milioane de dolari.

În decembrie 2022, au fost înmatriculate 495 de firme cu participare străină la capitalul social.

În funcţie de domenii de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna decembrie în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (25,05% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (20,81%), şi transport, depozitare şi comunicaţii (19,6%).

La finele lunii decembrie 2022, în România existau 244.215 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 67,647 miliarde de dolari.

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 51.794 (capital subscris de 4,053 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,64 miliarde de dolari, în 5.873 de firme. 

Topul investitorilor străini în România

În anul 2022, totalul investițiilor străine în companiile românești se ridică la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 surse de proveniență a investițiilor situându-se Olanda, Germania și Austria.

Cele mai mari investiții au fost făcute anul trecut de Olanda (9,3 mld. euro), Germania (5,4 mld. euro) si Austria (5,3 mld. euro), conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului analizate de Casa de Avocatură ONV LAW.

Cele mai mari investiții străine au fost absorbite de companiile locale active în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul și domeniul reparațiilor auto și moto (25,05%), de cele din segmentul activităților profesionale, administrative, științifice și tehnice (20,81%) și de cele din segmentul de transport, depozitare și comunicații (19,6%).

“Anul trecut, România a fost o țintă atractivă pentru investitori străini în contextul relocării mai multor business-uri sau reorientării geografice a unor companii multinaționale, pe fondul conflictului din Ucraina.

Separat de acest aspect, mai multe planuri de investiții străine sau achiziții și fuziuni s-au concretizat anul trecut, ca urmare a unor procese demarate încă din anii precedenți. Între domeniile foarte active în piață pe acest segment am remarcat în special sectoarele de infrastructură, transport și mobilitate, cel farmaceutic, de producție industrială, construcțiile, dar și segmentul serviciilor financiare, al comunicațiilor, automotive sau de energie”, declară Radu Nemeș, Managing Partner, ONV LAW.

Majoritatea investițiilor cu capital străin au avut loc în polurile regionale puternic dezvoltate economic: zona Capitalei, județul Ilfov sau județele din vestul țării, datorită apropierii de spațiul Schengen, conform datelor analizate. ONV LAW a asistat în 2022 peste 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții pe piața locală, reprezentând în general cumpărătorii internaționali. Aceștia, mari grupuri multinaționale cu prezență geografică extinsă, au preluat companii locale cu volum de business anual cumulat de peste 40 de milioane de euro.