Investițiile străine în România au crescut. Ciucă: Discutăm de 5,5, milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a explicat la începutul ședinței de Guvern că avem toate premisele pentru încheierea anului pe creștere economică, arătând că au crescut investițiile străine în țara noastră. 

Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

Premierul a explicat că, potrivit datrelor furnizate de Banca Națională a României, comparativ cu anul trecut, procentul investițiilor în țara noastră este de 43.7%, 

„Ieri am putut să ne bucurăm de cifrele pe care Banca Națională a României le-a furnizat în ceea ce privește valoarea investițiilor străine directe în economia României și procentul este unul cât se poate de semnificativ: 43.7% comparat cu anul trecut”, a spus Ciucă în ședința de Guvern. 

Premierul a explicat că „în valoare nominală discutăm de 5,5 miliarde de euro. Sunt bani care se adaugă eforturilor care se întreprind la nivelul guvernului pentru a atrage cât mai mulți bani europeni”

Potrivit șefului Executivului, investițiile străine sunt „singura noastră șansă în actuala situație de criză să putem să menținem echilibrul socio-economic și să putem, de ce nu, să ne propunem obiective de continuare a procesului de dezvoltare economică”.

„Avem toate premisele să putem să închidem anul pe o creștere economică și să avem o perspectivă a construcției bugetului pentru anul viitor care să ne permită să continuăm politicile pe care noi ni le-am asumat”, a mai susținut șeful Guvernului. 

Datele BNR

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a transmis „România rămâne o destinaţie importantă pentru investitorii străini”, arătând datele furnizate de BNR. 

Potrivit ministrului, „avem de-a face cu un context global marcat puternic de incertitudini şi volatilităţi, de consecinţele escaladării preţurilor la energie, de presiuni inflaţioniste şi costuri crescute ale finanţării. Dar, chiar şi într-un astfel de context, datele ne arată că deciziile noastre ne menţin într-o direcţie bună şi primim semnale pozitive din economie".

Potrivit datelor publicate de Adrian Câciu, investiţiile străine directe au crescut cu 43,7% în primele şapte luni ale anului. 

Ministrul a mai susținut că măsurile de sprijin al investiţiilor private recent adoptate, în valoare de 4 miliarde euro, împreună cu celelalte scheme de susţinere din pachetul „Sprijin pentru România" şi schemele de ajutor de stat individual aflate în lucru, reliefează continuitatea eforturilor de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri şi a-l ajuta să treacă peste această perioadă complicată.

Investiții străine în 2022

La începutul anului, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, arăta că România a atras investiţii străine directe de aproape un miliard de euro în primele două luni ale anului, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2021. 

Astfel, la finele lunii februarie 2022, în România existau 237.824 societăţi cu participare străină la capitalul social, iar valoarea capitalului subscris se situa la 66,183 miliarde de dolari.

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 50.793 (capital subscris de 3,943 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţinea firmelor olandeze, respectiv 12,376 miliarde de dolari, în 5.711 de firme. 

După primele cinci luni ale anului, premierul Nicolae Ciucă a arătat că investiţiile străine directe în România au crescut cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la un total de peste 3,7 miliarde de euro.

„Guvernul va continua politica de încurajare a investiţiilor şi de susţinere a mediului privat, consolidând cadrul de măsuri necesare dezvoltării şi modernizării ţării”, a afirmat atunci premierul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite