Stolojan: Băncile au o mare responsabilitate, au îndemnat persoane neinformate să ia credite în franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Theodor Stolojan susţine că, în situaţia în care băncile nu relaxează condiţiile, Guvernul şi Banca Naţională a României trebuie să găsească o soluţie colectivă pentru românii cu împrumuturi în franci elveţieni

Europarlamentarul Theodor Stolojan susţine că discursul lui Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, despre românii care au contractat credite în franci elveţieni „a fost de o aroganţă incredibilă“ şi crede că soluţia poate fi individuală, debitor-creditor, dacă băncile comerciale vor crea o relaxare pentru datornici, sau colectivă, în caz contrar.

„Soluţia nu poate fi decât individuală, cu o singură condiţie, însă: ca băncile să înţeleagă că trebuie să creeze realmente o relaxare pentru debitori, care nu înseamnă prelungirea în timp a ratelor, cu aceeaşi dobândă. Băncile trebuie să accepte că au o responsabilitate în ceea ce s-a întâmplat în România şi prin urmare, cu ocazia discutării individuale a fiecărui contract să reducă dobânda, să găsească alte forme în care şi banca să suporte o parte din influenţele astea negative. (...) Băncile trebuie să înţeleagă, pentru că au o mare responsabilitate, în momentul în care au acceptat să îndemne persoane neinformate financiar, fără educaţie financiară, să le îndemne să ia credite în franci elveţieni. Dacă băncile nu vor înţelege acest lucru, atunci trebuie găsită şi o soluţie colectivă, pe cale legală, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări“, a spus Stolojan la RFI.

El a subliniat că în situaţia în care băncile nu relaxează condiţiile, Guvernul şi Banca Naţională a României trebuie să găsească o soluţie colectivă.

„În măsura în care băncile comerciale nu înţeleg că discuţiile individuale pe fiecare credit trebuie să fie realmente şi asumarea de către fiecare bancă a unei părţi din această influenţă negativă formidabilă pentru orice debitor care a luat credite în franci elveţieni, atunci Guvernul şi Banca Naţională trebuie să ajungă şi la o soluţie colectivă, aşa cum s-au întâmplat în alte ţări“, a spus europarlamentarul. 

Stolojan a criticat discursul de vineri al ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, şi a apreciat că lipsa unei soluţii va duce la '”situaţii sociale deosebite“.

„Mie mi s-a părut discursul ministrului Finanţelor de o aroganţă incredibilă, adică nu avem 150.000, avem 75.000 (de oameni cu credite în franci elveţieni-n.r.). Aici discutăm de regulă de familii, nu discutăm de un individ sau altul, discutăm de familii care au luat credite pentru a-şi asigura o locuinţă. Deci sunt situaţii sociale deosebite care se creează“, a conchis europarlamentarul.

Francul elveţian a atins luni un nou nivel maxim, Banca Naţională cotând moneda elveţiană la 4,4716 lei. Deprecierea afectează puternic un număr de 75.412 de români, care au luat credite în franci elveţieni şi care se văd, de la o zi la alta, obligaţi să plătească rate cu 20% mai mari. Mai mult, cei care au luat credite atunci când francul era 2,1 lei pe o unitate (anul 2007), plătesc acum o rată dublă.

Principalele bănci din România care au acordat împrumuturi în franci sunt Volksbank, OTP Bank, Banca Românească, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Millennium Bank, GarantiBank şi Bancpost. Ulterior, băncile au scos aceste credite din oferta lor. 

Mai puteţi citi: