Rezervările „early booking” pentru sezonul estival 2024 au crescut cu 50%
0Rezervările de tip „early booking” pentru sezonul estival 2024 au crescut cu 50%, în prima jumătate a lunii ianuarie, faţă de acelaşi interval din 2023.
Tendința anului 2024, este că turiștii români reduc durata vacanțelor lor, însă vor să își petreacă mai multe vacanțe pe an, arată datele centralizate de un tur-operator, specializat în destinaţii de pe litoralul bulgăresc, cât şi pe cel românesc, scrie Agerpres.
În intervalul 1-15 ianuarie 2024, românii au început să facă rezervări în masă, atât pe litoralul românesc, cel bulgăresc, dar și pentru Grecia și Turcia. Reducerile „early booking” au ajuns să fie de până la 30%, iar avansurile pornesc de la 10% și diferența trebuie să fie achitată cu 14 zile înainte de intararea la cazare.
Potrivit Iri Travel, în perioada analizată, numărul sejururilor rezervate pentru Bulgaria a crescut cu 54% (Sunny Beach: +62%, Nisipurile de Aur: +56% şi Obzor: +62%), pentru Grecia s-a majorat, pe ansamblu, cu 61% (Thassos: +72%, Riviera Olimpului: +63%, Halkidiki: +48%), pentru România cu 23% (Mamaia: +25%, Eforie Nord: +21%, Saturn: +18%), iar pentru Turcia cu 36% (Kuşadasi: +38%, Bodrum: +27%, Antalya: +25%).
Consultanţii tur-operatorului subliniază că avantajele programului de „early booking” sunt reprezentate de reduceri care ajung uneori până la 30% – 40% din valoarea serviciilor rezervate, dar şi de faptul că o rezervare efectuată în această perioadă este benefică întrucât majoritatea hotelurilor sunt disponibile şi se poate alege exact destinaţia şi hotelul dorit.
Ca tendinţele pentru sezonului estival 2024 sunt amintite: creşterea numărului de rezervări pe programul „early booking”, turişti tot mai informaţi, care cunosc foarte bine ceea ce îşi doresc, precum şi reducerea duratei sejurului şi creşterea numărului de vacanţe pe an.
Tendința de scădere a perioadei petrecute în vacanțe poate fi cauzată și de creșterea prețurilor, mai ales pe litoralul românesc. În medie, prețurile în România s-au scumpit cu până la 15%.
Inflația, creșterea TVA-ului la produsele turistice, prețurile mari la carburanți și energie electrică i-a determinat pe hotelieri să crească tarifele. Deja această majorare se resimte, chiar și pentru cei care își rezervă vacanțele prin programul de înscrieri timpurii, acum, la început de an.
Dacă anul trecut, cei care făceau rezervări din ianuarie pentru începutul sezonului estival, plăteau, în medie, între 102 lei pe noapte pentru un hotel de 3 stele, o cameră dublă pentru 2 adulți, fără mic dejun iar pentru 4 stele, prețurile plecau de la 182 de lei pe noapte, acum tarifele sunt mai mari.