Răzvan Nicolescu: Garantez că preţurile gazelor şi energiei termice nu vor creşte la 1 ianuarie 2015. Altfel, îmi dau demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolescu i-a dat în judecată pe deputaţii Iulian Iancu şi Andreea Paul pentru insultă şi calomnie  FOTO Florin Şuler

Preţul gazelor naturale nu va creşte pentru populaţie de la 1 ianuarie 2015, după cum nici preţul energiei termice furnizate de către centralele de cogenerare nu va fi majorat, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, care a menţionat că va demisiona în caz că acest lucru se va întâmpla.

„Garantez cu demisia că preţul gazelor nu va creşte, că preţul energiei termice pentru populaţie nu va creşte. Dacă se va întâmpla altfel decât am spus, sunt dispus să demisionez din funcţie. Ce garanţie mai mare vreţi de la mine?“, a declarat Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că are acordul Comisiei Europene, încă din august, pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie până în 2021. Nicolescu a afirmat că a obţinut acordul fostului comisar european pentru Energie Gunther Oettinger. Preţul gazelor naturale înregistrează un trend de scădere, dupa ce preţul ţiţeiului s-a redus şi continuă să se reducă, a mai spus ministrul.

Avem sau nu acord pentru amânarea liberalizării gazelor?

Departamentul pentru Energie a anunţat miercuri că preţul gazelor naturale produse în România şi consumate de populaţie nu va creşte până la 1 iulie 2015, iar Guvernul şi ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieţei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

Departamentului pentru Energie a transmis miercuri, referitor la situaţia CET-urilor, că Executivul Comunitar este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.

Departamentul pentru Energie a precizat că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.

Contre cu Iulian Iancu şi Andrea Paul

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, l-a acuzat astăzi pe Nicolescu că a minţit când a spus că are acceptul Comisiei Europene pentru prelungirea perioadei de liberalizare a gazelor pentru populaţie, din 2018 până în 2021. Acuzaţia lui Iancu vine după ce în presă a apărut o scrisoare transmisă ministrului delegat pentru Energie, în care noii comisarii europeni pentru Afaceri economice şi pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie îşi exprimă „surprinderea“ pentru faptul că România a prelungit „unilateral“ calendarul de liberalizare.

Răzvan Nicolescu a avut şi ieri contre dure cu şi deputatul PSD Iulian Iancu, în Parlament. Ministrul i-a spus lui Iancu că nu s-a pus niciodată problema creşterii preţului energiei termice în 2015, la care Iancu i-a replicat spus că este o „intervenţie mincinoasă care sfidează Parlamentul“. Disputa a apărut la discutarea Ordonanţei de urgenţă 35/2014 care vizează creşterea transparenţei pe piaţa gazelor naturale din România. Iulian Iancu a spus că este necesară amendarea Ordonanţei 35 tocmai pentru a nu se ajunge la creşterea preţurilor la energie termică în 2015.

Nicolescu tocmai a anunţat îi va acţiona în instanţă pe Iulian Iancu, dar şi pe Andreea Paul, pentru insultă şi calomnie. Andreea Paul a afirmat, aseară, la Realitatea TV, că Nicolescu „face parte din triada tinerilor trădători“, alături de premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, din cauza prelungirii sistemului actual de redevenţe la petrol şi gaze şi în 2015. Nicolescu a explicat în mai multe rânduri că Departamentul pentru Energie nu are atribuţii în domeniul fiscalităţii. 

Presa a prezentat o adresă semnată de Nicolescu, prin care îi cerea Ioanei Petrescu începerea consultărilor publice privind noul sistem de taxare a hidrocarburilor într-un mod în care statul să încaseze mai mult decât încasează acum cumulat din sistemul de redevenţe, taxa de 0,5% pe extracţie şi taxa de 60% pe liberalizarea gazelor.

Mai puteţi citi: