Precizări Transgaz la ancheta Consiliului Concurenţei: sunt cercetate contracte vechi, din perioada 2009-2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Transgaz riscă o amendă uriaşă pentru contracte atribuite în perioada 2009-2011

Compania Transgaz precizează că anchetele declanşate de Consiliul Concurenţei care îi vizează se referă la contracte atribuite în perioada 2009-2011.

"Subliniem faptul că această investigaţie se referă la acţiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare şi că nu există investigaţii ale Consiliului Concurenţei cu privire la licitaţii organizate de Transgaz în ultimii ani", se arată într-un comunicat al Transgaz dat, duminică, publicităţii.

"Procedurile de atribuire a contractelor sectoriale se desfăşoară integral online, cu depunerea ofertelor şi a solicitărilor de clarificări în SICAP, ceea ce garantează transparenţa totală a întregului proces de achiziţie. Considerăm că pentru corecta şi completa informare a tuturor părţilor interesate de activitatea companiei, aceste precizări sunt foarte importante", potrivit comunicatului.

Transgaz riscă o amendă de la Consiliul Concurenţei de aproximativ 4% din cifra de afaceri. Investigaţia Consiliului Concurenţei a vizat modul în care s-au derulat un număr de 11 proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în anul 2011, potrivit unui document publicat pe site-ul companiei.

„Ţinând cont de faptul că, în cadrul Raportului privind investigaţia s-a propus sancţionarea SNTGN Transgaz SA pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi ale art. 101 din TFUE cu o amendă încadrată de la 0,5% până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul anterior sancţionării faptei, conform prevederilor art. 55, alin (1) din Legea nr. 21/1996, respectiv o amendă în cuantum de 4% din cifra de afaceri totală realizată în anul anterior sancţionării faptei, cu propunerea aplicării unui cuantum adiţional 2,58% din cuantumul determinat în funcţie de gravitatea faptei (având în vedere durata medie a faptei) şi aplicării unei reduceri de 25% din nivelul de bază, determinat în funcţie de gravitate şi faptă, este imperios ca societatea noastră să asigure o expertiză juridică de specialitate pentru a minimiza discul unei soluţii nefavorabile, prin apărarea intereselor SNTGN Transgaz SA de către o societate de avocatură specializată în probleme de dreptul concurenţei, legislaţie şi proceduri europene incidente”, se arată în documentul Transgaz.

Transgaz propune un plafon pentru onorariul avocaţilor de 100.000 de euro.