Ponta, într-un interviu pentru Xinhua: Vizita în România a premierului Li Keqiang va fi una istorică, va întări şi mai mult relaţiile dintre cele două părţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu omologul său din China, Li Keqiang, în cadrul unei delegaţii care a avut loc la începutul lunii iulie la Beijing FOTO Mediafax/AFP

Vizita premierului chinez Li Keqiang în România, care începe luni, 25 noiembrie, cu ocazia celei de-a treia ediţii a Summitului de Cooperare China–Europa Centrală şi de Est, va fi una istorică şi va întări şi mai mult relaţiile de cooperare dintre cele două părţi, a declarat premierul român Victor Ponta de la Beijing, într-un interviu acordat agenţiei chineze Xinhua.

„Vizita în România a premierului Li Keqiang va fi una istorică. Faptul că şefii de guverne din 16 ţări central şi est-europene vor veni la Bucureşti pentru întâlnirea cu premierul chinez reprezintă dovada voinţei puternice a acestor ţări de a-şi întări legăturile de prietenie cu China şi de a-şi intensifica rapoartele de cooperare economică reciproc avantajoase “, a declarat Victor Ponta pentru Xinhua.

Premierul român a mai precizat că ţările central şi est-europene pot îndeplini rolul unei porţi deschise spre Uniunea Europeană pentru China şi şi-a exprimat speranţa că România se va distinge ca un partener special pentru China din această regiune europeană, adăugând în acelaşi timp că Bucureştiul este de mult timp un aliat de încredere al Beijingului atât pe scena internaţională cât şi în cadrul UE.

România se numără printre primele state care au stabilit relaţii diplomatice cu China. Schimburile comerciale bilaterale dintre cele două ţări s-au ridicat în 2012 la 3,78 miliarde de dolari, o creştere substanţială faţă de volumul de schimburi comerciale care ajungea abia la 3 milioane de dolari în anul 2000.

Conform lui Victor Ponta, deşi cooperarea economică sino-română a evoluat substanţial în ultimii ani, cele două state sunt încă departe de a-şi atinge potenţialul maxim de cooperare. 

Delegaţia chineză se va afla între 25 şi 28 noiembrie în România, iar marţi, 26 noiembrie, va avea loc la Bucureşti a treia ediţie a Summitului de Cooperare China–Europa Centrală şi de Est, ocazie cu care se vor desfăşura şi lucrările Forumului Economic al Oamenilor de Afaceri din China şi din Europa Centrală şi de Est.

România pune pe masă proiecte în valoare totală de 8,5 miliarde de euro în negocierile cu China, la prima vizită în Europa de Est a premierului Li Keqiang, semnalizând o reorientare a investiţiilor chineze către această regiune, după o serie de dispute cu mai multe state din Europa Occidentală. Executivul român a aprobat miercuri nu mai puţin de nouă memorandumuri care ar urma să fie negociate cu reprezentanţii Chinei. Dintre acestea, cele privind energia şi agricultura sunt de departe cele mai importante prin prisma dimensiunii lor.


Mai puteţi citi: 

Chinezii vin să negocieze investiţii de 8,5 miliarde de euro. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de pompaj de la Tarniţa, realizarea unui nou grup la Rovinari şi modernizarea termocentralei Mintia sunt printre proiectele gigantice pe care statul le va negocia săptămâna viitoare cu oficiali din statul asiatic.

România va exporta carne de porc în China de la sfârşitul lunii. Firmele româneşti vor putea exporta pe piaţa chineză carne de porc şi taurine vii  după data de 25 noiembrie 2013, când se vor semna protocoalele referitoare la aceste exporturi, cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25-29 noiembrie 2013.

Bucureştiul, gazda forumului chino-european. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că, la sfârşitul lunii noiembrie, 15-16 şefi de guverne şi premierul chinez vor veni în vizită la Bucureşti. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, capitala României va fi gazda unui forum regional a ţărilor europene cu China.