Peste 5 miliarde de lei pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Craiova - Drobeta - Caransebeș

0
Publicat:

Statul alocă 4,87 miliarde e lei, fără tva pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Craiova - Drobeta Turnu Severin - Caransebeș, a anunțat miercuri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, precizând că licitația a fost lansată.

Ofertele trebuie depuse până pe 29 iulie

„Licitație lansată pentru modernizarea a încă 74,25 km de cale ferată pe tronsonul Craiova- Drobeta Turnu Severin - Caransebeș.

Până în data de 29 iulie 2024 trebuie depuse ofertele pentru contractele necesare modernizării infrastructurii feroviare pe Lotul 4 (Drobeta Turnu Severin- Băile Herculane) și pe Lotul 5 (Băile Herculane- PO Poarta)”, a anunțat miercuri Sorin Grindeanu.

Valoarea estimată a celor două contracte (proiectare și execuție) este de 4,87 miliarde de lei (fără TVA), iar finanţarea este asigurată prin Programul Transporturi (PT) 2021- 2027.

Durata maximă a contractului pentru Lotul 4 este de 72 luni (din care 12 luni pentru proiectare și 60 de luni pentru execuție), iar pentru Lotul 5 este de 60 de luni (din care 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție).

Lotul 4 (Drobeta Turnu Severin- Băile Herculane) are o lungime de 41,618 km și o valoare estimată de 2,44 miliarde de lei (fără TVA).

Lotul 5 (Băile Herculane- PO Poarta) are o lungime de 32,637 km și o valoare estimată de 2,43 miliarde de lei (fără TVA).

Lucrările de reabilitare pe întreaga linie de cale ferată Craiova- Drobeta Turnu Severin - Caransebeș (225,287 km) vizează:

- modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului

- creșterea capacității de tranzit;

- asigurarea interoperabilității

- asigurarea de facilități pentru persoanele cu dizabilități;

- modernizarea stațiilor și a haltelor de mișcare;

- modernizarea podurilor și podețelor;

- reabilitarea și modernizarea clădirilor stațiilor de călători (inclusiv ridicarea nivelului peroanelor) în conformitate cu standardele europene în vigoare;

- montarea de panouri fonoabsorbante sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot;

- instalații de centralizare electronică noi, în stații și introducerea sistemului de siguranță ERTMS.

- îmbunătățirea infrastructurii pentru creșterea vitezei de circulație la valori de până la 160 km/h.

În luna mai au fost lansate în licitație contractele pentru modernizarea Loturilor 3 și 6, care au termen de depunere a ofertelor 1 iulie 2024.

Modernizarea acestor două loturi, cu o lungime de 78,4 km, are o valoare totală estimată 7,35 miliarde de lei (fără TVA) și este finanțată prin PT.