Oraşele în care se scumpesc cel mai mult energia electrică şi gazele. Calculele unui fost ministru al Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia electrică şi gazele naturale se vor scumpi diferenţiat de la 1 iulie în funcţie de furnizor, astfel încât preţul gazelor naturale va ajunge cu 20 - 25% mai mare în unele zone ale ţării, iar cele ale energiei electrică va creşte cu 5 - 7%, a declarat pentru Digi24 un fost ministru al Energiei.

Potrivit calculelor făcute de Răzvan Nicolescu, un bucureştean care consumă 125 de kW pe lună s-ar putea trezi de la 1 iulie cu o factură mai mare cu 15 lei la energie electrică, în timp ce la acelaşi consum, un clujean ar putea plăti cu 90 de lei mai mult, dacă nu au încheiat noi contracte cu furnizorul şi rămân la serviciul universal, scrie Digi24.

De la 1 iulie vor fi creşteri de preţuri şi la gaz, şi la energie electrică - mai ales pentru cei care nu şi-au schimbat contractele pentru a trece în piaţa concurenţială şi rămân în serviciul universal. La gaz vor fi scumpiri între 20 şi 25 la sută „cam pentru toată lumea”, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creşterile se vor situa între 5 şi 7 la sută de la 1 iulie şi probabil că va mai fi o creştere similară la sfârşitul anului, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

„Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localităţi, mă aştept să fie o creştere mai mare, în altele, o creştere mai mică. Cred că cea mai mare creştere o vom vedea la Cluj, Braşov, Ploieşti, Craiova, iar cea mai mică creştere cred că va fi la Bucureşti. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La Bucureşti, creşterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al enegiei, în prezent preşedinte al Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice.

„Calculul îi vizează în special pe cei care, pe un deficit de informaţie, nu au trecut în piaţa concurenţială”, a precizat Răzvan Nicolescu, estimând că numărul acestor consumatori este în jur de 3 milioane. „Ei sunt sub un tarif penalizator, se numeşte tariful pentru serviciu universal. Autorităţile nu le-au spus ce trebuie să facă, oamenii nu ştiu încă ce trebuie să facă - să meargă la furnizor, să ceară oferte, să semneze un contract -, n-au făcut acest lucru şi vor plăti aceste penalităţi - şi plătesc şi în prezent un tarif mai mare”, spune Răzvan Nicolescu. 

Înţelegere de tip cartel între furnizorii de energie

Ministerul Energiei suspectează o înţelegere ilegală de tip cartel între furnizorii de energie, întrucât aceştia nu au achiziţionat electricitatea pentru populaţie la cele mai mici costuri posibile, declara recent ministrul de resort, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpers.

Ministrul a arătat că preţurile încă nu s-au aşezat în piaţă după liberalizarea de la 1 ianuarie, iar furnizorii mizau pe faptul că autorităţile vor reveni la preţurile reglementate şi nu au achiziţionat energia pentru semestrul al doilea al anului.

„Acum s-a întâmplat un fenomen ciudat şi o să am o discuţie şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei, fenomen pe care l-am observat, l-am discutat şi cu producătorii: nu şi-au achiziţionat domnii furnizori energie electrică pentru semestrul al doilea. S-au gândit că poate liberalizarea nu va fi până la capăt, că poate ne întoarcem la reglementat. 

O să vedem măsura în care această lipsă a achiziţiei dinainte a energiei electrice în semestrul doi nu e cumva o înţelegere între ei, un cartel. Am discutat cam cu toţi producătorii şi toţi mi-au zis că nu au avut aceste contracte, că nu au venit furnizorii. Cred că s-au aşteptat să dau înapoi cu liberalizarea. Nu. Liberalizarea, am dat drumul la ea, se vor aşeza preţurile", a spus Popescu.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine