OECD avertizează Europa să se pregătească de un şoc economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurence Boone OECD FOTO Financial Times

Europa nu este bine pregătită pentru un şoc economic şi se confruntă cu o nevoie disperată să deschidă punga banilor publici pentru a stimulare creşterea, a avertizat economistul şef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit Financial Times.

Laurence Boone a declarat pentru FT că există „un mare semn de întrebare” cu privire la abilitatea Europei de a oferi susţinere fiscală economiei, care a fost slăbită de tensiunile comerciale.

OECD „vede foarte puţină” susţinere fiscală în zona euro, a spus Boone, de numai 0,3% din Produsul Intern Brut, în timp ce organizaţia a revizuit creşterea economică în jos mult mai semnificativ de atât.

„Guvernele naţionale care au spaţiu fiscal şi o nevoie disperată de investiţii publice nu fac destule, acest lucru este sigur”, a spus ea, referindu-se la ţările din nordul Europei, inclusiv Germania şi Olanda.

Prospectul unui şoc economic este real, a declarat Boone, avertizând că Europa încă nu a văzut partea mai rea a războiului economic. Tensiunile au fost „până acum direcţionate către Mexic şi Canada şi s-au mutat către China”, a spus ea, dar „ele vor veni către UE, probabil la finalul verii”.

Un risc în plus pentru Europea, a spus Boone, este încercarea Chinei de a crea o aterizare uşoară, prin controlarea încetinirii economiei sale, ţinând cont că este o destinaţie de exporturi masive pentru Europa. O creştere economică mai mică pentru China şi „cantitatea mare de datorie care se acumulează în economie” riscă să crească instabilitatea financiară, a avertizat economistul şef al OECD.

În eventualitatea unui şoc asupra cererii agregate, „avem nevoie de susţinere fiscală”, a spus Boone. Ea a menţionat că nu există dubiu că Banca Centrală Europeană ar putea face mai multe, însă „politica monetară este foarte, foarte tensionată... nu pot aborda un şoc ei singuri”.