Ministrul Agriculturii, despre valul de scumpiri anunţat de Banca Mondială: Cu siguranţă nu s-a referit la România. Stăm bine la nivelul stocurilor interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Gov.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis joi, la finalul şedinţei de Guvern, că majorările de preţuri anunţate de şeful Băncii Mondiale nu se referă la ţara noastră, precizând că România stă bine la nivelul stocurilor interne, până la noua recoltă.

Întrebat cum va gestiona ţara nostră valul de scumpiri de până la 37% anunţat de Banca Mondială, ministrul a transmis:

„Cred că din ce aţi prezentat dumneavoastră până acum, cred că am atins valul acesta, că deja la anumite produse s-a întâmplat mai repede decât se aşteptau unii”, a spus Chesnoiu, arătând că principalele cauze sunt creşterile preţurilor la energie şi gaze, care au dat peste cap toate domeniile de activitate. 

Oficialul a spus că principalul deziderat al ministerului Agriculturii este asigurarea nivelului de producţie constant, pentru că atunci presiunea pe asigurarea cu produse alimentare este mai scăzută şi nu mai antrenează creşterea de preţuri. 

Ministrul a spus că efectele se vor vedea în perioada următoare, pentru că au început să producă fermierii români din programul Tomata, dacă ne referim la roşii, săptămâna trecută fiind 10 producători care deja au început să scoată producţia pe piaţă. 

„În perioada următoare numărul va creşte pentru că sunt peste 17.000 de fermieri înscrişi în programul Tomata şi în momentul în care producţia intrnă de roşii apare pe piaţă, şi preţurile se vor domoli.”, a mai spus Chesnoiu, transmite News.ro. 

Despre afirmaţiile şefului Băncii Mondiale, Chesnoiu a arătat că acesta „cu siguranţă nu s-a referit la România”, pentru că atunci când analizează situaţia, astfel de organisme internaţionale o fac la nivel global şi se referă la anumite state,care din păcate nu îşi pot asigura din producţie internă sau se află pe continente unde circulaţia produselor agro-alimentare este îngreunată de războiul din Ucraina. 

„România nu este în această situaţie, stăm bine la nivelul stocurilor interne, până la noua recoltă, dacă ne referim la cereale. Sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene sunt unele care funcţionează fără perturbări majore, deci lucrurile acestea nu se referă la ţara noastră”, a spus Chesnoiu. 

Ministrul a ţinut să precizeze că culturile însămânţate în toamna lui 2021 se află într-o stare de vegetaţie normală şi a început şi campania de însămânţări de primăvară.