Investitorii români, îngrijorați de perspectivele de recesiune

0
Publicat:

Investitorii români sunt îngrijorați de perspectivele de recesiune ale economiei locale și globale, dar sunt mai puțin preocupați de nivelul lor de trai și de perspectivele de angajare, arată cel mai recent sondaj trimestrial eToro Retail Investors Beat.

Investitorii români sunt îngrijorați de perspectivele de recesiune ale economiei locale și globale

Apropierea de războiul din Ucraina și inflația sunt, de asemenea, mai puțin îngrijorătoare pentru ei decât în urmă cu trei luni.

Cea mai mare îngrijorare a investitorilor români pentru următoarele trei luni este posibila recesiune a economiei locale (31%), urmată de starea economiei globale (16%), ratele ridicate ale dobânzilor (11%) și inflația (9%). Este o schimbare destul de importantă față de trimestrul trecut, când principala amenințare pentru portofoliile investitorilor era inflația, urmată de un conflict internațional. Inflația anuală în România a ajuns la 10,3%, o decelerare anticipată de investitorii care s-au declarat mai puțin îngrijorați de aceasta.

Trei sferturi dintre investitorii români nu au încredere în economia românească

În ciuda scăderii inflației din ultima vreme, 75% dintre investitorii români au răspuns că nu au încredere în economia românească. Cu toate acestea, un procent similar de investitori se declară încrezători în ceea ce privește siguranța locului de muncă, în timp ce 65% sunt optimiști privind veniturile și standardul de viață. În cazul acestora din urmă se observă însă o scădere abruptă de la peste trei sferturi la sfârșitul lunii martie 2023. Când vine vorba de portofoliile lor, 80% dintre investitorii români chestionați în cadrul sondajului eToro rămân încrezători în investițiile lor. Acest nivel de încredere este confirmat și de cei doar 9% dintre investitorii din sondaj care au declarat că și-au redus portofoliile în ultimele trei luni. Mai mult de jumătate au menținut aceeași sumă, iar 36% chiar și-au mărit investițiile.

Pentru restul anului 2023, în ciuda creșterii prețurilor acțiunilor și a indicelui S&P 500 care semnalează începutul unei piețe bull, doar 33% dintre investitori au declarat că în acest an își vor crește portofoliile prin cumpărarea mai multor active, în timp ce 8% spun că le vor diminua prin vânzarea de active iar 52% își vor menține portofoliul la aceeași valoare.

Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, cei mai mulți dintre investitorii individuali români (55%) declară că scopul investițiilor lor este acela de a-și suplimenta veniturile, în timp ce 49% investesc pentru a obține independența financiară iar 48% doresc ca investițiile să le ofere siguranță pe termen lung. Pentru 22% investițiile sunt destinate suplimentării pensiei, în timp ce alți 11% investesc pentru a se putea pensiona mai devreme. Doar 3% dintre investitorii români investesc pentru a se distra. Pentru mai mult de jumătate dintre investitori este prea devreme pentru a spune dacă sunt pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele, dar pentru aproape 40% aceasta este o certitudine.

Sondajul trimestrial efectuat în rândul investitorilor individuali din 13 țări - nu neapărat cu conturi pe platforma eToro - continuă să arate o disparitate de gen în România, 67% dintre investitori fiind bărbați și doar 33% femei, la fel ca în urmă cu trei luni. România are cel mai mic procentaj de investitori femei dintre țările care au participat la sondaj. Media globală a proporției de femei investitor este de 44%, mai aproape de noi fiind cehii cu 36%, danezii cu 39%, germanii cu 40% și polonezii cu 42%. Cele mai mari procente de femei investitoare sunt în Statele Unite și Australia, cu 51%, mai aproape de demografia reală a țărilor respective.