FMI decide vineri dacă va acorda o nouă tranşă din împrumut. CE a virat miercuri banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful delegaţiei Comisiei Europene, Laurent Moulin, a afirmat că boardul FMI va decide mâine dacă va acorda o nouă tranşă din împrumut, de 914 milioane de euro. Potrivit acestuia, Comisia Europeană a virat ieri a treia tranşă, în valoare de 1,2 miliarde euro.

Prezent la un seminar pe teme economice organizat la Bucureşti de Asociaţia Întreprinderilor Italiene din România Unimpresa, Laurent Moulin a precizat că FMI şi Uniunea Europeană sunt mulţumite de evoluţia programului de asistenţă semnat cu România, acesta fiind "pe calea bună", chiar dacă au existat întârzieri.

"Trebuie să spunem că s-au întâmplat foarte multe lucruri pozitive şi că programul acesta este pe drumul cel bun. Implementarea s-a dovedit a fi bună cu toate că au existat întârzieri", a spus Moulin.

El a precizat că unele întârzieri au fost generate de climatul politic pentru că a fost un an electoral, dar a menţionat pe de altă parte complexitatea reformei şi a măsurilor cerute de FMI şi CE.

Potrivit oficialului european, România a implementat reforme importante în sectoare cheie, cum este cel al pensiilor, poziţionând-o mult mai favorabil pentru a face faţă obstacolelor de natură demografică.

România are un acord în derulare cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro.