"Cuponiadă" cu titluri de despăgubire emise de Fondul Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.333Titluri de despăgubire au fost emise de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor

Piaţa gri a titlurilor emise de Fondul Proprietatea continuă să funcţioneze nestingherită, în ciuda faptului că, legal, acţiunile nu pot fi înstrăinate.
La fel ca în perioada de desfăşurare a programului de privatizare în masă, deţinătorii de "cupoane" de data aceasta emise de Fondul Proprietatea sunt ademeniţi să şi le vândă, cu toate că valoarea lor "de piaţă" nu poate fi încă stabilită cu exactitate. Reprezentanţii Fondului Proprietatea nu recunosc însă existenţa unor asemenea tranzacţii, mai ales că nu au primit reclamaţii, în acest sens, de la acţionari. Totuşi, oficialii instituţiei îi avertizează pe cei interesaţi de asemenea "afaceri" că titlurile de despăgubire nu pot fi vândute sau cumpărate înainte de conversia lor în acţiuni emise de Fondul Proprietatea. "Acţiunile la Fondul Proprietatea nu pot fi înstrăinate decât pe o piaţă reglementată", ne-a declarat Cristina Stihi, reprezentantul Fondului Proprietatea. Prin urmare, până în momentul listării, orice tip de tranzacţie încheiată care priveşte titlurile de proprietate este considerată nulă, avertizează reprezentanţii Fondului Proprietatea.

Cine poate fi acţionar?
Dobândirea acţiunilor Fondului Proprietatea se realizează pe baza conversiei titlurilor de despăgubire în acţiuni. Conversia se face pe baza unui algoritm de calcul stabilit prin ordin al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, organism ce funcţionează sub autoritatea Cancelariei Primului Ministru. Titlurile de despăgubire sunt certificate acordate de către Comisia Centrală care încorporează drepturile de creanţă corespunzătoare drepturilor de despăgubire acordate. Aceste titluri se emit titularilor drepturilor la despăgubire recunoscute sau în curs de recunoaştere. Ele se acordă în urma verificărilor de legalitate, cu privire la situaţia juridică a imobilului în cauză, efectuate de Secretariatul Comisiei Centrale. Valoarea acestora este stabilită pe baza unui raport efectuat de un evaluator autorizat independent. Important de reţinut este faptul că în titlurile de despăgubire se regăseşte numai valoarea acelor imobile care nu pot fi retrocedate în natură.