Cosmin Ghiţă, SNN: Construcţia reactoarelor 3 şi 4 va crea indirect 19.000 de noi locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SN Nuclearelectrica SA a primit astăzi, la CNE Cernavodă, vizita de lucru a unei delegaţii a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii, conduse de dr. Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct în funcţie şi Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie.

Vizita are în vedere continuarea cooperării în baza Acordului Interguvernamental Romania-SUA parafat la Washington DC în luna octombrie 2020 şi ratificat recent de statul roman, implicit a demarării acestei cooperări în timp util pentru realizarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 conform strategiei aprobate în Adunarea Generala a Acţionarilor SNN.

Astfel, conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 este structurata în 3 etape derivate din experienţă internaţională în construcţia de noi centrale nucleare: Etapa Pregătitoare estimata să dureze 24 de luni în care se vor contracta servicii de asistenta tehnica, juridica şi financiara pentru conturarea proiectului; Etapa de Lucrări Preliminare, cu o durata estimata de 18-24 de luni, în care contractorul IPC (inginerie, procurare, construcţie) vă realiza partea de inginerie critica a proiectului şi documentaţia de securitate nucleara.  Etapa a treia vă fi dedicata construcţiei efective şi vă avea o durata de 69-78 de luni. În baza acestor etape de realizare, este estimat că Unitatea 3 va intra în exploatare comerciala în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031. 

“Sistemul energetic românesc are nevoie de rezilienţă şi sustenabilitate, iar extinderea capacităţii nucleare în România, în contextul actualei tranziţii către o economie curată, răspunde acestor necesităţi, conduce la creştere economică şi socială, dezvoltarea lanţului de aprovizionare, o cerinţă necesară în paradigma decarbonizării, crearea indirectă a aproximativ 19.000 locuri de muncă la nivel de industrie,  formare de noi generaţii de specialişti simultan cu evitarea a 20 milioane tone CO2/an prin operarea a 4 unităţi nucleare CANDU.”-Cosmin Ghiţă, Director General SNN 

Cooperarea dintre România şi SUA are în vedere extinderea capacităţilor nucleare că soluţie ferma la atingerea ţintelor de decarbonizare, ambele state fiind puternic active la nivel international în promovarea tehnologiilor nucleare şi a inovaţiei nucleare pentru a raspunde eficient necesitaţilor tranziţiei energetice pe termen mediu şi lung, la timp şi cu menţinerea costurilor decarbonizarii la un nivel sustenabil.

Mai multe pentru tine:
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
Andrew Tate, acuzat că și-a bătut iubita în timpul actului sexual, în Beverly Hills. Schimb halucinant de mesaje: „Chiar îmi place să te lovesc, mă simt bine când fac asta. Ce rost are dacă nu te bat și nu te las însărcinată”
Prăjitură muşuroi de cârtiţă. Cum s-o prepari fără teama eşecului
A lăsat uniforma militară și a luat bikinii! Prințesa Leonor a Spaniei a apărut în costum de baie la plajă, într-o locație inedită
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”
De ce japonezele au mai puține simptome severe la instalarea menopauzei?
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Un manual despre cum se dă o lovitură de stat
Brigitte Macron, mai șic decât o regină. Prima Doamnă a adus culoare la recepția în cinstea Regilor Danemarcei