Comisia de Prognoză estimează scumpiri mai accentuate şi un euro de 4,74 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) continuă să estimeze că România va avea o creştere economică de 5,5% în acest an şi a revizuit în sus valoarea Produsului Intern Brut, dar şi inflaţia şi cursul de schimb fiind mai mari.

Potrivit CNSP, România va avea un PIB de 1.031 miliarde lei, în 2019, faţă de estimarea de 1.022 miliarde lei din iarnă, la aceeaşi creştere economică de 5,5%. În schimb, în euro, valoarea PIB scade, potrivit noii estimări, de la 218,9 miliarde euro, la 217,5 miliarde euro.

Acest lucru se întâmplă pentru că CNSP a revuit puternic în jos leul românesc, estimând că cursul de schimb mediu va fi de 4,74 lei pentru un euro în 2019, faţă de 4,67 lei/euro, estimarea din iarnă.

Comisia de Prognoză mai estimează că inflaţia medie anuală va accelera la 3,4%, scumpiri mai accentuată faţă de cele de 2,8% estimate în iarnă.

Cursul mediu al monedei euro pentru acest an a fost estimat de CNSP la 4,74 lei, o depreciere puternică faţă de estimarea din iarnă, când CNSP prognoza că euro va fi în medie 4,67 lei, în 2019.

Cifrele privind câştigurile medii salariale nete au fost menţinute la acelaşi nivel. CNSP estimează pentru 2019 un câştigul salarial mediu net lunar de 3.085 lei, revizuit în urcare faţă de estimarea din toamnă de 2.902 lei. În schimb, câştigul salarial real al unui angajat va avea un avans de numai 11,1% faţă de anul trecut, comparativ estimarea de 11,8% în iarnă.

Mai multe pentru tine:
Marcel Ciolacu îl susţine pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general NATO ca cetăţean. Nu ca premier, nici ca preşedinte PSD
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”