Câţi bani au strâns românii în contul lor de pensie privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma medie acumulată în cont de fiecare participant la sistemul de pensii private obligatorii este de 2.891 de lei, însă ea este cu 50% mai mare în cazul angajaţilor care au avut în ultimii şase ani contribuţii virate în fiecare lună.

Aproape 6,2 milioane de români sunt înscrişi în prezent în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), însă pentru 172.000 dintre ei nu s-a virat nicio contribuţie în ultimii şase ani, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). 

Valoarea activelor acumulate de cele opt fonduri de pensii administrate privat se ridica în august la 17,36 miliarde de lei (3,94 miliarde de euro). Activele reprezintă sumele acumulate din contribuţii şi din câştigurile din administrarea acestora. Astfel, fiecare participant la Pilonul II care a avut cel puţin o contribuţie lunară virată în ultimii şase ani, de la lansarea sistemului în toamna lui 2008, a acumulat în cont o sumă medie de 2.891 de lei. 

În cazul participanţilor care au intrat în sistem încă de la lansare şi au avut contribuţii neîntrerupte, suma medie acumulată este însă mai mare cu până la 50%. De exemplu, în cazul ING Pensii, care administrează fondul „ING“, suma medie acumulată de cei care sunt înscrişi în sistem de la lansare şi nu au avut întreruperi la virarea contribuţiei este de 4.267 de lei. În schimb, banii strânşi în cont de cei care au intrat în sistem din primul an, dar au avut discontinuităţi importante în virarea contribuţiilor este de numai 504 lei, potrivit datelor ING. 

Aşadar, suma acumulată în contul de pensie privată de fiecare participant în parte depinde foarte mult atât de valoarea contribuţiei, dar şi de frecvenţa ei. Pentru anul 2014, contribuţia a fost stabilită la 4,5% din venitul salarial brut, iar contribuţia medie a fost în luna august de 87,73 lei. Numai că din cei peste şase milioane de români care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii, 2,4 milioane de participanţi nu au avut contribuţii virate în luna august. 

Unde ajung banii de pensie

Cei opt administratori, companii de pensii, gestionează contribuţiile virate în fonduri, investind banii în diverse active astfel încât să genereze un randament cât mai mare, asumându-şi un anumit grad de risc. Doar fondul de pensii „Aripi“, administrat de compania Generali, are un grad de risc ridicat, celelalte şapte fonduri având un grad de risc mediu, ceea ce înseamnă că sumele sunt investite în active cu grad moderat de risc. 

La sfârşitul lunii august, peste 67% din active erau investite de fonduri în titluri de stat, considerate foarte sigure, aproape 5,5% în depozite bancare, la fel de sigure, iar aproape 19% în acţiuni – active mai riscante, dar care pot aduce randamete mai mari decât primele două. Restul activelor până la 100% erau investite în obligaţiuni municipale, în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale, în titluri de participare şi în fonduri de mărfuri şi metale preţioase. 

Rata medie de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni se ridica în luna august la 9,82%. Potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), fondurile de pensii au produs randamente de peste 12% în intervalul iunie 2013-iunie 2014

Mai puteţi citi: