Bugetul industriei de apărare, suplimentat cu 25 de milioane de lei

0
Publicat:

Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 25 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, banii fiind necesari investițiilor din industria de apărare.

Guvernul a suplimentat bugetul industriei de armament

Am reușit să aducem mai mulți bani pentru investițiile din industria de apărare. Prin suplimentarea bugetului Ministerului Economiei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, această Hotărâre de Guvern revitalizează acest sector deosebit de important. Ministerul Economiei gestionează un domeniu economic strategic - menit să susțină efortul țării noastre prin furnizarea de produse şi servicii pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.” a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Guvernul României a alocat suplimentar în bugetul Ministerului Economiei suma totală de 25.000.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia sa prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022. Această sumă va asigura finanțarea activităților necesar a fi îndeplinite în perioada următoare. Totodată va asigura, ca măsură de sprijin financiar, păstrarea locurilor de muncă, menținerea în circuitul productiv a specialiștilor în domeniu și satisfacerea cerințelor Forțelor Sistemului Național de Apărare.

”Prin această decizie reușim să asigurăm toate condițiile specifice necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin participarea Armatei Române, cu forțe în teatrele de operații și la misiunile de menținere a păcii, alături de forțele NATO și cele ale Uniunii Europene, dar și menținerea capabilităților naționale necesare, în situații de criză sau conflict, pentru structurile de ordine publică, apărare și siguranță națională.” a concluzionat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Spătaru: România își onorează obligațiile asumate față de NATO și UE

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri și o Ordonanță de Urgență privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică de produse/servicii, a contractelor sectoriale si a acordurilor cadru atribuite în domeniile apărării și securității.

Industria națională de apărare reprezintă un domeniu strategic în economia națională și în contextul conflictului din Ucraina se impun acțiuni concrete în vederea protejării intereselor naționale, inclusiv prin acțiuni de asigurare a unor capacități de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile și strategice, precum și a serviciilor de mentenanță necesare”, a declarat ministru Florin Spătaru.

Prin prezentul proiect de act normativ se reglementează ajustarea prețului contractelor de achiziție publică de produse/servicii cu specific militar, inclusiv a acordurilor cadru atribuite în domeniile apărării și securității.

Ajustarea se aplică exclusiv restului de furnizat/prestat existent la data intrării în vigoare a actului normativ și se realizează la fiecare solicitare de plată, pe întreaga durată a derulării contractelor și acordurilor cadru în domeniul apărării și securității, până la furnizarea/prestarea integrală și recepționarea produselor/serviciilor achiziționate, ca urmare a unei solicitări din partea contractantului.

Adoptarea prezentei ordonanțe de urgență a devenit prioritară în contextul apariției unor circumstanțe pe care autoritatea contractantă nu le putea prevedea în mod rezonabil la momentul încheierii contractului (creșterea accelerată a prețurilor la materii prime, electricitate, gaze, transport, precum și blocajele generate de restricțiile survenite în contextul situației de la granițele României).