Băncile naţionalizate aduc profituri statului britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile de creditare din Marea Britanie care au avut nevoie de fonduri publice pentru a fi salvate de la colaps înregistrează acum profituri în creştere, o parte dintre câştiguri revenind contribuabililor din ai căror bani au fost finanţate băncile confruntate cu lipsa de lichidităţi.

Northern Rock a contractat în 2007 o serie de împrumuturi de la statul britanic a căror valoare ajungea la 26 de miliarde de lire sterline.

Acum, banca a anunţat câştiguri de 349,7 milioane de lire pentru prima jumătate a acestui an, în creştere faţă de perioada similară din 2009, când banca a înregistrat pierderi de 724,2 milioane de lire.

La fel, profitul obţinut în primul semestru din 2010 de Lloyds Banking Group, deţinută în proporţie de 41% de statul britanic, a crescut la 1,6 miliarde de lire sterline, în timp ce în perioada similară a anului trecut a înregistrat pierderi de 3,96 miliarde de lire sterline.

Astfel, contribuabilii britanici ar avea de câştigat aproximativ 7,4 miliarde de lire sterline, potrivit calculelor realizate de publicaţia „The Guardian".