Autostrada Unirii: CNIR a atribuit un contract pentru construcția a 14,4 km. Cât costă și când va fi gata
0Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a atribuit marți contractul pentru lotul 1D Joseni–Ditrău – un tronson important din secțiunea montană a A8, a anunțat ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, precizând că lungimea totală a tronsonului este de 14,4 km.
Potrivit ministrului, valoarea contractului este de 821 milioane lei (fără TVA), termenul de realizare fiind de 34 luni, din care 10 luni de proiectare și 24 luni de execuție.
„Vorbim de un tronson de 14,4 km, cu:
- 21 pasaje și viaducte (din care 3 ecoducte pentru animalele sălbatice)
- Nod rutier la Ditrău
- Descărcare temporară pentru legătura cu lotul următor
- Spații moderne de servicii (benzinării, magazine, 12 stații de încărcare pentru mașini electrice și toalete)”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, contractul a fost câștigat de o asociere româno-bulgară și, dacă nu sunt contestații în următoarele 10 zile, îl vom putea semna oficial.
„Pentru lotul 2B Grințieș–Pipirig, suntem aproape de finalul evaluării ofertelor.
Pas cu pas, construim ceea ce românii așteaptă de zeci de ani.
Ca ministru al transporturilor, urmăresc îndeaproape fiecare etapă și vreau să fie foarte clar: suntem hotărâți să mergem înainte cu proiectele mari, fără blocaje și fără întârzieri inutile”, a afirmat oficialul.
Autostrada Unirii va traversa Carpații Orientali, legând regiunile istorice Transilvania și Moldova și continuând până la râul Prut, unde un pod de autostradă o va conecta cu rețeaua rutieră din Republica Moldova.
Autostrada Unirii (A8) Târgu Mureș – Iași – Ungheni, cu o lungime de peste 300 de kilometri, este plănuită de mai bine de un deceniu, iar legea privind construcția sa a fost adoptată în 2018.
„Autostrada Unirii începe la granița României cu Republica Moldova, printr-un nou pod peste râul Prut, și se termină printr-o conexiune cu Autostrada A3 Brașov-Borș, în apropierea orașului Târgu Mureș. Autostrada Unirii cuprinde două tronsoane principale: Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț și Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, precum și un pod peste râul Prut”, arăta textul inițial al legii.
Însă, în cei șapte ani de la adoptarea legii privind construcția Autostrăzii Unirii, niciuna dintre cele cinci secțiuni în care a fost împărțit traseul acesteia nu a fost finalizată.
Trei tronsoane se află în șantier și ar putea fi inaugurate în 2026: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (25 de kilometri), Leghin – Târgu Neamț (30 de kilometri) și podul peste Prut din Ungheni (un kilometru).