ANSVSA colaboreaza cu patru institutii cu atributii in calitatea alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si-a propus sa finalizeze urmatoarele obiective in domeniul

Pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si-a propus sa finalizeze urmatoarele obiective in domeniul sigurantei alimentelor:
ˇ Supravegherea pietelor agroalimentare si a importului;
ˇ Delimitarea si intarirea sistemelor de control;
ˇ Cooperarea eficienta cu celelalte organisme din domeniu;
ˇ Aplicarea in mod eficient a sistemelor de evaluare, management si comunicare a riscului;
ˇ Impunerea unor masuri de protectie pentru apararea indemnitatii teritoriului tarii, fata de bolile majore la animale;
ˇ Identificarea, evaluarea si monitorizarea unitatilor cu profil zootehnic si de industrie alimentara, in vederea restructurarii si modernizarii;
ˇ Finalizarea strategiei privind punctele de inspectie la frontiera (frontiera de est a Romaniei, viitoarea frontiera a Comunitatii Europene);
ˇ Informarea prompta si transparenta a consumatorilor;
ˇ Identificarea si inregistrarea tuturor speciilor de animale;
ˇ Identificarea si inregistrarea tuturor fermelor si a unitatilor de procesare;
ˇ Finalizarea informatizarii sectorului veterinar si pentru siguranta alimentelor.
In gestionarea problematicii sigurantei alimentare, ANSVSA colaboreaza si cu alte institutii de stat cu atributii in acest domeniu vast si complex: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Ministerul Sanatatii (MS) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Intre cele patru institutii mentionate, membre ale Consiliului consultativ pentru protectia consumatorilor, a fost incheiat in anul 2003 un protocol, care urmarea:
ˇ Respectarea si aplicarea prevederilor legislative proprii de fiecare autoritate;
ˇ Delimitarea obiectivelor ce urmeaza a fi supravegheate, inspectate si controlate de fiecare autoritate in parte;
ˇ Delimitarea categoriei de alimente care vor fi supravegheate, inspectate si controlate de catre fiecare autoritate;
ˇ Delimitarea responsabilitatilor si competentelor in activitatea de supraveghere, inspectie si control al alimentelor;
ˇ Stabilirea conduitei si colaborarii intre autoritati in scopul evitarii interferentelor in activitatea de supraveghere, inspectie control la obiectivele stabilite;
ˇ Informarea reciproca asupra rezultatelor actiunilor proprii intreprinse;
ˇ Efectuarea de comun acord si in comun a unor controale la obiectivele supuse inspectiei;
ˇ Colaborarea si cooperarea permanenta pentru realizarea obiectivului comun in relatia cu protectia consumatorilor si sanatatea publica.
Aceste obiective se pot realiza numai prin recunoasterea reciproca a limitelor de competenta ale autoritatilor implicate in realizarea sigurantei alimentelor pentru protectia sanatatii publice si a consumatorilor, in conformitate cu prevederile legale. De exemplu, Ministerul Sanatatii efectueaza supravegherea si controlul igienei personalului operator din toate unitatile care produc, depoziteaza, transporta si valorifica produsele alimentare de origine animala si de alta natura. Aceasta se face prin inspectii, recoltari de probe din produsele alimentare, prelevari de probe de sanitatie si produse biologice umane, efectuarea de examene fizico-chimice si de laborator la alimentele de natura animala sau de alta natura, apa potabila, precum si aditivi alimentari, examene de pesticide, metale grele, radioactivitate si alti contaminanti din alimentele mentionate. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor efectueaza inspectii si controale pentru supravegherea pietei si a unitatilor care comercializeaza alimente de origine animala sau de alta natura, preambalate si etichetate in depozitele alimentare, unitatile de desfacere si in unitatile de alimentatie publica. Aceste controale vizeaza etichetarea produselor, termenul de valabilitate, compozitia alimentelor, integritatea ambalajelor si aspectul comercial. Tot in sarcina inspectorilor ANPC cade si efectuarea de recoltari de probe din depozite alimentare, unitati de alimentatie publica si unitati de desfacere, pentru determinarea calitatii prin examene de laborator, fizico-chimice, la alimente de origine animala sau de alta natura, preambalate si etichetate. In urma infiintarii ANSVSA, care a preluat atributii in domeniul sigurantei alimentare, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si-a restrans activitatea la monitorizarea nivelului pesticidelor din produsele alimentare, agricultura ecologica si evidenta culturilor de organisme modificate genetic.