25 de ani de la apariţia celui mai important normativ din capitalismul românesc: Legea 31/1990 a societăţilor comerciale
0Luni, 16 noiembrie, se împlinesc 25 de ani de la apariţia Legii Societăţilor Comerciale (nr. 31/1990, publicată în Monitorul Oficial din 16 noiembrie 1990), normativul care statuează capitalismul românesc şi introduce principalele coordonate ale funcţionării firmelor din România.
„Adevărul“ vă prezintă un scurt istoric al acestei legi, care a suferit nenumărate modificări şi completări, inclusiv o republicare, dar mai ales al evoluţiilor din economie determinate de acest normativ.
La început a fost Decretul 54
Pentru ca micii întreprinzători să poată porni o afacere, la numai câteva luni după Revoluţie - în februarie 1990 - a apărut Decretul 54/1990 „privind organizarea şi desfăşurarea unor activităţii economice pe baza liberei iniţiative“, act emis de Consiliul Frontului Salvării Naţionale.
Normativul prevedea posibilitatea constituirii de întreprinderi mici, cu până la 20 de salariaţi, a asociaţiilor cu scop lucrativ şi asociaţiilor familiale, dar şi autorizarea activităţilor persoanelor fizice independente.
Pentru a obţine autorizarea, întreprinzătorii erau obligaţi să treacă pe la „primăriile judeţene sau a Municipiului Bucureşti“, dar şi pe la Comisia Naţională pentru Industria Mică şi Servicii.
„Am avut mari probleme cu acest Decret 54, pentru că se făceau discriminări între firmele cu profil de producţie, cele de comerţ şi cele de servicii.
Cele de producţie beneficiau de nenumărate facilităţi şi de o taxare mai redusă, iar celelalte duceau greul.
Problema era că producţia era la stat - numai la companiile de stat - în timp ce noi, particularii, aveam comerţ şi servicii.
Astfel că, de câte ori realizam o tranzacţie, statul obţinea partea leului“, îşi aminteşte, pentru „Adevărul“, Corina Dragomirescu, consultant de business şi vicepreşedinte al Academiei de Advocacy.
2,6 milioane de înmatriculări, 1,1 milioane de radieri
Potrivit unui studiu recent al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numit „25 de ani de dinamism“, în aceşti 25 de ani au fost înfiinţate - înmatriculate - 2,6 milioane de societăţi comerciale şi au fost radiate 1,13 milioane de societăţi.
De asemenea, 15,4 milioane de români au deţinut funcţii de conducere sau diverse calităţi în cadrul societăţilor înmatriculate.
Potrivit ONRC, 64% din societăţile înmatriculate au fost societăţi cu răspundere limitată (SRL), activând în principal în domeniile comerţ, construcţii şi transporturi.
Cele 2,6 milioane de firme au în total 4,95 milioane de sedii sociale (principale sau secundare) înregistrate.
La registrele comerţului au fost consemnate 333 de milioane de înregistrări privind domeniul de activitate.
Cât trăieşte o firmă? Dar un PFA?
Potrivit aceluiaşi studiu, cea mai mare durată medie de activitate a unei persoane juridice a fost înregistrată în judeţul Mehedinţi: 10 ani, 11 luni şi 12 zile.
Cea mai scurtă durată a fost înregistrată în Ilfov: 8 ani, 3 luni şi 15 zile.
În cazul persoanelor fizice autorizate (PFA), cea mai longevivă - 8 ani, 7 luni şi 24 de zile - a funcţionat în judeţul Maramureş, iar cea mai mică durată de activitate a fost de 3 ani, 9 luni şi 26 de zile, înregistrată în judeţul Bihor.
Profilul întreprinzătorului
ONRC a creionat şi profilul întreprinzătorului român, în baza statisticilor cumulate în aceşti 25 de ani de dinamism.
Iată trăsăturile acestuia:
- este bărbat în vârstă de 40-49 de ani şi activează în mediul urban (63% din întreprinzători se încadrează aici);
- firma lui are doi salariaţi, un capital social mediu de 49.718 lei şi o cifră de afaceri medie de 212.617 lei (91,6% din firme prezintă aceste caracteristici).
Cine au fost primii întreprinzători
De-a lungul timpului, mai mulţi întreprinzători au declarat presei că ei au fost fondatorii primelor firme particulare. Primii din România sau doar primii din judeţul în care trăiesc.
Printre aceştia se numără Dinu Patriciu (fondatorul firmei Alpha Construcţii, având autorizaţia numărul 1 din România), Cristian Ţânţăreanu (dezvoltatorul de la Prisma, primul centru comercial privat), Nelu Iordache (prima benzinărie privată) sau Costel Comana (primul tren privat).