Spectator la Bacău Fest Monodrame
0Agitată a mai fost istoria post-decembristă a Galei Recitalurilor Dramatice înfiinţată, demult, în anii 70, de Secţia de critică teatrală din ATM, în frunte cu regretatul Valentin Silvestru.
Readusă la viaţa sub numele de Gala Star în vremea directoratului lui Adrian Găzdaru, secondat de Gabriel Duţu, rebotezată din motive de orgolii dar şi de înregistrare de marcă sub numele de Gala Naţională a Recitalurilor Dramatice Valentin Silvestru în scurtul directorat al actriţei Anca Sigartău, la ediţia din anul 2017 festivalul a primit un nou nume - Bacău Fest Monodrame. O fi bine, o fi rău, cine să mai ştie?
O mie de motive
La ediţia din anul acesta sarcina selecţiei recitalurilor în concurs a fost asumată de noul director al instituţiei organizatoare - Teatrul Municipal Bacovia din Bacău - actriţa Eliza Noemi Judeu şi de criticul de teatru Doru Mareş. Acum, ori selecţia a fost extrem de riguroasă, ori gradul de pregătire al celor ce s-au prezentat la preselecţie a fost mult sub aspiraţii, sub standarde minime de profesionalitate. Cert e că pe scena Bacău Fest Monodrame nu au urcat decât şase concurenţi - 4 fete şi 2 băieţi, absolvenţi ai şcolilor superioare de teatru din Bucureşti (Iulia Verdeş, Valentina Zaharia şi Alex Buescu), Iaşi (Andreea Darie), Târgu Mureş (Simona Codreanu), Sibiu (Ali Deac). Ceea ce nu e tocmai foarte bine, căci e sigur că vor trebui găsite în viitor soluţii pentru conservarea/întărirea componentei competitive a manifestării.
Concurenţii au optat pentru texte din zone dramaturgice felurite. Unii pentru contemporaneitate (Ali Deac, Andreea Darie, Iulia Verdeş), alţii pentru texte clasice, mai mult sau mai puţin adaptate (Simona Codreanu, Valentina Zaharia), o a treia categorie (Alex Buescu) a recurs la dramatizări. Cu excepţia lui Ali Deac care a avut şansa de a evolua pe scena Teatrului Bacovia (eu am avut neşansa de a nu-l vedea din cauza unei aşa-zise greve spontane la CFR), toţi ceilalţi concurenţi au trebuit să facă faţă problemelor ridicate de jucatul în spaţii neconvenţionale - restaurantul hotelului Decebal sau pub-ul Valhalla. Care le-au pus mari probleme fie din cauza vizibilităţii, fie din aceea a acusticii nu chiar foarte prietenoase. Toţi cei şase concurenţi au fost coordonaţi de regizori (Eugen Jebeleanu, Ion Mircioagă, Tache Florescu, Nicoleta Dănilă, Anca Maria Colţeanu, Ioana Petre) ceea ce iarăşi e un lucru ce se cuvine remarcat. Cele mai notabile evoluţii le-au avut, în opinia mea, desigur, Valentina Zaharia care a jucat Venus şi Adonis după William Shakespeare în pentametri clasici, ceea ce în sine reprezintă un act de curaj şi Alex Buescu care a optat pentru o dramatizare proprie după Opiniile unui clovn de Heinrich Böll. Juriul, alcătuit din actorul şi profesorul Bács Miklós, criticul de teatru Carmen Mihalache şi actorul Mentor Zymberaj din Kosovo a acordat premiul
Opiniile unui clovn
Afişul Galei a fost completat cu recitaluri. Seria lor a fost deschisă de Luminiţa Borta de la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti, nu foarte convingătoare în Medeea şi de Teatrul-gazdă care a prezentat în interpretarea actriţei Denisa Ababei (regia Irina Crăiţă-Mândră) piesa lui Carmen Dominte Ştiu că nu asta vrei să auzi. Au urmat mai apoi greii. Toţi unul şi unul. Remarcabilul Emil Boroghină cu Bérenger după Ucigaş fără simbrie, Ştefan Hagimă, Dana Dumitrescu şi Marius Bodochi (Teatrul de Stat Constanţa) cu Ursul, un foarte bun spectacol în regia lui Felix Alexa, Cerasela Iosifescu în extraordinarul Obsesii de la ArCuB (regia - Yannis Paraskevopoulos), electrizanţii Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki în Sunset Limited de la UnTeatru (regia - Andrei şi Andreea Grosu) şi Florin Piersic jr. cu O mie de motive de la Teatrul Point( în regia lui Horia Suru). Teatrul Bacovia a avut o prezenţă meritorie cu Amphitrion 38 de Giraudoux, în regia aceluiaşi Horia Suru.
Obsesii
Spectacolul-recital Povestea păsării fără cuib (regia - Iris Spiridon) susţinut de actriţa ieşeană Ada Lupu (textul îi aparţine şi a fost laureat la ediţia de anul trecut a concursului Dramaturgie-Monodramă) a prefaţat anunţul că anul acesta premiul a fost adjudecat de o piesă scrisă de Elise Wilk.
Un spectacol susţinut de Cristine Hămbăşeanu şi Şerban Melnic, laureaţi IDFest, câteva spectacole lectură, prezentările inventive ale actorului Bogdan Matei şi un colocviu de teatrologie au îmbogăţit util oferta manifestării.