Harap Alb „reloaded”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Basmul „Harap Alb” este unul dintre miturile fondatoare ale poporului nostru, imortalizat pe hîrtie de hîtrul povestitor Ion Creangă, în a doua jumătate a secolul al XIX-lea. Personajul Harap Alb a supravieţuit tumultuosului secol XX, adaptîndu-se actualităţii prin piese de teatru, desene animate, un film artistic de lungmetraj („De-aş fi Harap Alb”, cu Florin Piersic în rolul titular).

Printr-un album de benzi desenate, În lumea lui Harap Alb, pentru care autorul său, Sandu Florea, a primit un premiu european la Congresul SF de la Stresa, Italia, şi chiar un cîntec interpretat în anii ’80 de Margareta Pîslaru (pe linia melodică a trupei germane Dschinghis Khan ).

Era firesc, deci, ca în primul secol al celui de-al treilea mileniu, o nouă generaţie de tineri artişti să reinterpreteze basmul Harap Alb, folosind însă ingredientele artistice şi universul ideatic specifice vîrstei lor şi a cititorilor de astăzi.

Într-adevăr, consumatori de comics-uri şi filme SF americane, era imposibil ca ei să nu remarce similitudinile dintre companionii lui Harap Alb şi super-eroii americani: Gerilă îngheaţă totul în jur cu răsuflarea sa, precum Iceman; Păsări-Lăţi-Lungilă se poate lungi pînă la cer, ca Plastic Man, iar Ochilă se descurcă mai bine cînd are ochiul închis, exact ca Daredevil.

În ceea ce-l priveşte, Harap Alb nu are puteri supraomeneşti, dacă nu socotim iscuţimea minţii sale, dar conflictul cu Spânu este de acelaşi tip manihean (bine vs rău) aşa cum găsim în toate comics-urile americane.

Tocmai asta mi se pare marea găselniţă de marketing a editurii HAC, să modernizezi un basm vechi de sute de ani şi să cucereşti publicul din ziua de astăzi cu el. În era facebook-ului şi a jocurilor pe calculator, mi se pare aproape o misiune imposibilă să readuci spre lectură aceşti copii şi adolescenţi blazaţi, dar am certitudinea că, la fel ca un Tom Cruise a la sauce roumaine, tânărul editor Mihai Ionaşcu este pe cale să reuşească acest lucru.

Într-o manieră ludică, revista HAC „educă” pe nesimţite tineretul, care nu mai vrea să citească nimic din ceea ce nu este scris cu pixeli, şi perpetuează tradiţia românească, chiar dacă pentru asta autorii au trebuit să-şi „îmbrace” personajele ca nişte super-eroi. Să ridice mâna sus cine mai ştie, azi, legenda lui Dragobete! Ei bine, o puteţi afla citind povestea omonimă din numărul 3 al revistei, care tocmai a apărut...

Asigurîndu-şi serviciile unui desenator de excepţie, avînd puteri artistice cu adevărat supranaturale, tânărul clujean Andrei Moldovan, editorii noii reviste de benzi desenate Harap Alb Continuă, care apare din  octombrie 2012, se prezintă astăzi în faţa cititorilor români de comics şi, în general, a amatorilor de aventuri desenate, cu un nou produs, în egală măsură cultural şi de entertainment: Harap Alb reloaded.

Cei care încă nu au cumpărat revista, pot s-o facă, la preţul unei cafele sau, şi mai bine, să se aboneze, vizitând site-ul, şi alăturându-se  astfel celor 10.000 de cititori care se bucură deja de prima revistă profesionistă de benzi desenate din România.