Grădinile verticale, soluţia perfectă pentru balcoanele mici
0De câteva zile tot încerc să scriu despre grădini verticale şi iată că, în sfârşit, astăzi reuşesc! Bine, aţi putea spune că am exagerat în titlul după ce veţi vedea ce urmează. Sincer, vă dau dreptate, dar trebuie să îmi daţi şi mie puţin, pentru că mai bine de atât n-am ştiut să le denumesc.
Deci grădinile mele verticale de astăzi sunt mai mult mini-grădini şi nu tot timpul foarte verticale. Credeţi-mă că zâmbesc şi eu când scriu descrierea asta. Dar mie îmi place teribil să mă amuz, aşa că ziua de azi am început-o perfect, ceea ce vă doresc şi dumeavoastră!
Revenind. Ideea acestui articol este de a vedea că putem să ne creăm un spaţiu verde, chiar şi într-un mic apartament de bloc, fără prea multă cheltuială şi bătaie de cap. Tot ce vă trebuie este o ladă mare de lemn, mai mult lungă şi lată decât adâncă, şi multe plante ce dezvoltă rădăcini şi tulpini viguroase, nu neapărat muşcate şi petunii. Dacă faceţi plantarea pe verticală, când suportul este deja ancorat pe perete, atunci muşchiul este o bună soluţie de fixare a răsadurilor. Dacă aveţi pământ nisipos, atunci plantaţi florile când suportul este pe sol, udaţi-le bine câteva zile, chiar săptămâni la rând, astfel încât să se fixeze şi jardiniera să poată fi agăţată pe perete, fără a exista riscul ca tot ce am sădit să cadă din suport.
O altă variantă, mai simplă ce-i drept, este să vă faceţi un rastel pentru ghivece. Puteţi tapeta astfel un întreg zid cu florile preferate şi să vă bucuraţi de aerul curat pe care vi-l dau şi de aspectul romantic pe care îl conferă terasei dumeavoastră.
Nu aveţi ghivece şi nici cutii de agăţat pe perete? Mai mult ca sigur deţineţi vreun dulap în care depozitaţi sute de lucruri pe care abia le folosiţi sau de care, cel mai probabil, aţi uitat de multă vreme. Goliţi-l! Puteţi sădi în el o sumedenie de plante aromatice şi ornamentale. E atât de plăcut să le ai aproape de casă!
Dacă tot din ce am scris mai sus vă pare greu şi inaccesibil, atunci nu vă mai rămâne decât o singură soluţie: să prindeţi nişte bârne pe un zid sau gard şi să montaţi pe ele jardiniere. Puteţi cultiva chiar legume, nu doar plante decorative.
Momentele de relaxare sunt din ce în ce mai puţine într-o societate dinamică precum este a noastră. Aşa că este important să ne bucurăm la maxim de ele. Oricât de mic ar fi balconul casei dumneavostră, nu îl ignoraţi. Soluţii de decorare există chiar şi în astfel de cazuri. Despre amenajarea balcoanelor mici şi a teraselor am mai scris AICI. Sper ca măcar unele dintre idei să vă fie utile!
Spor la bricolat şi decorat!