Ai făcut ceva cu care te poţi mândri în CV? Atunci nu o prezenta ca prostul!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achievements din CV-uri sunt o mană cerească pentru cei mai mulţi recrutori, pentru că nu există alt loc mai potrivit în CV în care candidatul să-şi arate mai pe faţă lipsa de logică, de inteligenţă, de înţelegere a mecanismelor elementare de business, decât atunci când îşi prezintă realizările.

Pentru cei mai mulţi, lista de achievements sunt, pur şi simplu, lucrurile pe care trebuie să le facă zi de zi, aşa cum îi sunt prezentate în job description, la angajare. Alţii pun de-a valma lucruri care nu pot sta alături, amestecă taskuri uzuale cu realizări, îşi trec cifre care ar trebui împărţite cel puţin la zece, sau câţi alţi colegi o mai avea în departament. Sau dimpotrivă, trec drept realizare ceea ce ar putea să fie, la fel de bine, un eşec în toată regula.

Achievements în CV nu sunt pentru oricine. Nu toţi ar trebui să se simtă obligaţi să şi le pună în CV, aşa cum se întâmplă acum. Nu orice lucru pe care l-ai făcut cu un centimetru mai lung sau mai lat decât era de aşteptat să-l faci e de scos în evidenţă. Să treci nişte mărunţişuri ca achievements în CV nu face decât să arate că ai făcut doar lucruri mici în viaţă! Măcar dacă nu le-ai trece, cel care citeşte ar putea crede că ai făcut mai mult de atât. Mai pe scurt, sfatul meu este că numai cei care au făcut ceva cu adevărat relevant în viaţa să şi le treacă.

Şi, mai ales, să le prezinte în aşa fel încât să lase să se înţeleagă că îl consideră om inteligent pe acela care le citeşte. Chiar dacă nu eşti deloc convins de asta. Dacă vrei să fie luate în serios, atunci dă detalii care să le facă credibile, pe de o parte, şi inteligibile pentru cititor, pe de altă parte. Altfel, recrutorul şi angajatorul vor crede că vrei să-i păcăleşti, înşirând lucruri fără nicio acoperire, fără o justificare cât de cât credibilă.

Am crescut cifra de afaceri a firmei de la 7.3 la 8.4 milioane de Euro. Punct, şi de la capăt cu alt achievement, de acelaşi fel. O fi bine, o fi rău? Alţii poate că ar fi crescut-o la 8.8, sau chiar la 9.1, ştiind cum a fost piaţa în ultimii ani… Oare cât de prost mă crede omul care mi-a trimis acest CV, închipuindu-şi că voi lua aşa ceva în serios, şi că, încă şi mai mult, îl voi lăuda pentru asemenea realizare? Sau dacă ştia că nu o voi lua în serios, de ce a pus-o?

Şi încă ceva: Presupunând că chiar ai ceva de spus, să îndeşi aceste achievements în CV, printre joburi şi taskuri, nu mi se pare o idee deloc bună. CV-ul e CV, de o pagină sau două, aşa cum a fost şi până să apară isteria cu achievements. Dar dacă vrei să-ţi prezinţi şi realizările, recomandarea mea este să le pui pe o listă separată, aşa cum fac cei care au portofolii, liste de publicaţii, de lucrări, de proiecte etc. Fiindcă pe aceasta o poţi face oricât de lungă şi de amănunţită, fără să deranjeze pe nimeni. Cu condiţia ca să nu-l insulţi pe angajator, după cum am spus şi mai sus, şi să-i dai toate informaţiile de care are nevoie pentru a înţelege ceea ce e de înţeles. Şi bine sistematizate şi prezentate, desigur: natura şi anvergura proiectului, durată, bugetul, rolul tău în proiect, rezultatele, etc. Dacă vrei să înţeleagă cu adevărat cu ce te-ai ocupat în viaţă şi ce rezultate au rămas după tine.

PS: Toate detaliile pot fi găsite în serialul meu video de pe YouTube, “Mecanismele Recrutării”.