Actualitate în chenar negru: ruşii operează prima mişcare din noua cursă a demenţei nucleare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este ceva cu totul nou chiar în această lume a nebuniei fără limite în care ne-am obişnuit că suntem condamnaţi să trăim. Este ceva nou deoarece decizia Rusiei de a transfera capacităţi nucleare către Belarus este ceva mai mult decât au făcut-o vreodată americanii în calitatea lor de principală putere nucleară din NATO.

Dacă americanii deplasaseră bombe cu încărcătură nucleară în depozitele în 5 ţări NATO, în ultimă instanţă, comanda ultimă asupra folosirii arsenalului respectiv venea doar de la Washington, chiar dacă NATO, în instanţele sale politice şi militare, autoriza o asemenea dimensiune a vreunui angajament militar. De asta, Putin personal a transmis mesajul privind transferul de arme nucleare către Belarus, fără a menţiona ceva despre o eventuală păstrare a controlului în ce priveşte folosirea lor, caz în care vorbim despre o externalizare necondiţionată de arsenal nuclear activ, perfect funcţional, către un alt stat suveran şi independent.  

Este o nouă dimensiune pe care trebuie s-o analizăm cu maximă atenţie şi nu numai atunci când vorbim despre scenariile ulterioare conflictului din Ucraina. Iată câteva dintre implicaţiile majore:

Ukraine : comment la Russie pourrait déployer un arsenal nucléaire en Biélorussie | IFRI - Institut français des relations internationales

1. Rusia anunţă că va transfera către Belarus sistemele de rachete tactice Iskander-M dotate cu rachete balistice sau de croazieră cu rază de acţiune de aprokimativ 500 km, purtătoare de încărcături convenţionale sau nucleare. În acelaşi timp, Putin şi Lukaşenko au vorbit despre angajamentul comun de a moderniza aviaţia de luptă din Belarus în scopul de a face ca avioanele să poată duce încărcături nucleare, bombe sau rachete. „În acest moment, aviaţia din Belarus dispune de numeroase avioane Su-25 care ar putea să fie ameliorate într-un mod apropriat. Această modernizare trebuie făcută în fabricile din Rusia şi antrenamentul piloţilor va începe în acord cu asta” – preciza Vladimir Putin.

Asta înseamnă că, din nou, se confirmă că punctul nevralgic al frontului Est al NATO se află în regiunea statelor baltice şi că, din acest moment, alături de capacităţile nucleare instalate de ruşi în enclava Kaliningrad, va exista şi o capacitate nucleară a armatei din Belarus, stat care, de acum înainte, poate fi înscris oficial pe lista deţinătoarelor de arme nucleare

2. Rusia transmite un mesaj imposibil de ignorat: începând din acest moment, poate oricând reproduce acest model al livrării de armament nuclear funcţional către orice aliat cu care încheiate acorduri de cooperare şi asistenţă militară, în primul rând către statele din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă pe temeiul aceluiaşi principiu, adică de susţinere a ţărilor respective în faţa unei ameninţări directe la adresa suveranităţii şi securităţii lor naţionale. Adică exact un răspuns la situaţia vizată prin simulara care a stat la baza scenariului marilor exerciţii militare cu participarea trupelor din Belarus şi Rusia ZAPAD-21 care implicau un răspuns masiv la o invazie externă. Iată harta operaţională „faza defensivă în Belarus” a exerciţiului respectiv, de reconsiderat în lumina evenimentelor din Ucraina şi a tensiunii din Marea Baltică. Un lucru mai trebuie reamintit deoarece ar putea să fie important într-un viitor scenariu: la acest exerciţi au participat, alături de forţe semnificative din armatele din Rusia şi Belarus, unităţi militare din Armenia, India, Kazahstan, Kirghistan, Mongolia şi Sri Lanka, adică un total de 200.000 de soldaţi şi 760 de instalaţii militare de diverse tipuri.

3. Ridică şi mai tare mizele discuţiei şi aşa foarte înfierbântate asupra răspunsului pe care NATO îl va da cererilor de aderare din partea Finlandei şi Suediei deoarece mişcare ruşilor înseamnă cu mult mai mult decât o continuare a seriei de avertismente adresate de Moscova împotriva acestei eventualităţi şi marchează o pre-poziţionare clară de tip pre-conflict cu grad ridicat de probabilitate. Şi este absolut evident că asta va duce şi la o mişcare de răspuns în oglindă a NATO care va deplasa unităţi semnificative în zona baltică,, întărindu-şi perimetrele de apărare cu atenţie sporită pe scenariile implicând lovituri cu arme nucleare tactice. Dar reluând, în această perspectivă, studiile recente difuzate de diferite agenţii de informaţii privind implicarea Belarus în susţinerea directă a „operaţiunii militare speciale”, adică în invadarea Ucrainei de către Rusia. Iată:

4. Pe măsură ce ofensiva rusă continuă, se desenează din ce în ce mai clar probabilitatea unui atac din nor care să ducă spre Kiev, poate, spun unele surse, cu participarea directă a trupelor din Belarus, ceea ce ar da ruşilor posibilitatea de grupare a unor forţe de atac în sud, înspre Odesa şi Gurile Dunării. Caz în care Belarus ar deveni în mod oficial stat participant la invazie şi atunci ar deveni absolut credibile şi scenariile, altfel considerate alarmiste, privind gruparea imediată de unităţi care să securizeze Kaliningradul, adică aplicând liniile de acţiune din scenariul ZAPAD. 

Obiecţia de până acum este că nimeni nu ar trebui să organizeze răspunsuri politice şi militare pe bază de scenarii apocaliptice şi că, de fapt, panicarzii sunt doar operatorii de serviciu ai Moscovei puşi să-i înfricoşeze pe oamenii muncii. Posibil, de ce nu, dar tipul ăsta de raţionament de generali pensionari scoşi de la naftalină pentru a linişti poporul cu victorii imediate pe hartă în timp ce Putin este în moarte cu repetiţie, a dat timp strategilor de la Moscova să construiască scenariile reale, unul dintre ele fiind acesta cu Belarus. Cu asta, în opinia mea, ruşii anunţă că pot face asta şi în alte zone, cu alţi aliaţi, la caz de nevoie transferând arme şi tehnologii duale. Până acum, toată lumea a crezut că mesajele ruşilor în acest domeniu sunt doar propagandă militară de tip ofensiv, aşa cum a fost interpretată seria de hărţi difuzată de postul oficial rus TV care a prezentat capacitatea de distrugere în secunde a ţintelor europene a unor rachete tip Sarmat lansate din Kaliningrad, :  

Vorbe în vânt? Şi asta este perfect posibili şi atunci chiar nu avem de ce să fim neliniştiţi. Dar, măcar pentru distracţie în vacanţă, intraţi pe unul dintre site-urile care oferă posibilitatea unor simulări deosebit de precise ale efectelor unor lovituri nucleare în funcţie de tipul de rachetă purtătoare şi capacitatea încărcăturii (vă sugerez, spre exemplu, să vă uitaţi pe această sursă  folosită şi de profesioniştii în domeniu) şi veţi avea o idee extrem de precisă despre orizontul deschis acum de uimitoarea mişcare a ruşilor în întâmpinarea apocalipsei. A lor, a altora, a noastră a tuturor?

În final, chiar nu va mai conta în momentul în care, cum se face acum comerţ cu arme convenţionale, se va trece la livrarea între aliaţi şi prieteni de pretutindeni a unor arme nucleare.