Video Rareș Bogdan o „iartă” pe Maia Sandu: „Nu am fi câștigat cu voturile din Moldova. Suntem aici din cauza lui Ciolacu”
0Europarlamentarul Rareș Bogdan își nuanțează acuzațiile la adresa Maiei Sandu, arătând că nici cu acele voturi n-ar fi câștigat Antonescu. El crede că situația putea fi evitată dacă Marcel Ciolacu ar fi ascultat „glasul rațiunii” și ar fi fost de acord cu un candidat comun precum Ioan-Aurel Pop.
Europarlamentarul Rareș Bogdan, prezent la Strasbourg, cu ocazia adunării plenare a Parlamentului European, a revenit în atenția mass mediei cu declarații dure.
El a declarat la Antena 3 CNN că este nemulțumit de rezultatul electoral obținut de Crin Antonescu în Republica Moldova.
„Abia aștept să mă întâlnesc cu Maia Sandu și cu Igor Grosu și să le bat obrazul pentru că, în timp ce noi i-am sprijinit în toate modurile, l-au mințit pe Bolojan. Maia Sandu și Igor Grosu ne-au promis sprijin. Ne-au promis că îi dau voturi lui Crin Antonescu, dar au votat cu Nicușor Dan. PAS nu și-a ținut cuvântul (...) Știu că Maia Sandu nu s-a ținut de cuvânt. L-a mințit pe Ilie Bolojan”, a declarat Rareș Bogdan, la Antena 3 CNN.
Rareș Bogdan a prezentat, pentru „Adevărul”, cifrele care-l nemulțumesc: „Domnul Nicușor Dan a luat 53.000 de voturi, adică cu 3.000 de voturi mai puțin ca doamna Maia Sandu și Crin Antonescu a luat 17.000 de voturi, cu 10.000 de voturi mai puține chiar și decât Nicolae Ciucă, având și susținea altor două partide. Sunt lucruri evidente.”
El și-a nuanțat acuzațiile la adresa Maiei Sandu: „Eu vorbesc de Igor Grosu, președintele PAS. Maia Sandu e președinta țării. Lumea încearcă să pună pe seama Maiei Sandu greșelile PAS-ului, pentru că e cea care sprijină PAS-ul, este emanația PAS sau PAS-ul este emanația Maiei Sandu, cum vreți dumneavoastră, cert este că Igor Grosu a spus-o răspicat. A avut conferință de presă acum două săptămâni și nu are cum să nege, pentru că am fost de față când a făcut aceste promisiuni. Nu s-au ținut de cuvânt”.
„N-am fi intrat în turul II cu voturile din Moldova”
Bogdan a precizat însă că cu cele 60.000 de voturi sau 70.000 de voturi din Republica Moldova, Crin Antonescu n-ar fi intrat în turul II: „Doar ne apropiam de cele 89.000 de voturi când aveam nevoie ca să intrăm în turul II. Noi am avut 89.000 voturi mai puțin”.
El a susținut că au fost probleme mari cu mobilizarea PNL și PSD.
„Dacă alții ar fi dat voturi către Crin Antonescu mai mult decât către Victor Ponta, mai ales în partea sudică a României, dar nu numai, și în Ardeal. Dacă alți colegi de-a mei, poate ar fi făcut mai mult...Dar asta e altă discuție”, a susținut liberalul.
Cert este, a adăugat el, că „e o rușine fără precedent ca o coaliție din trei partide politice să scoată un scor de 20% și să fie surclasată de un candidat sprijinit de un partid care ia 40%. Totuși, trei forțe politice care în Parlament, vrem sau nu vrem, au împreună aproape 40%. N-au luat nici votanții propriilor partide. Adică din mai bine 40% cât au aceste forțe politice în Parlament, PNL plus UDMR, gândiți-vă că n-au reușit să adune pentru candidatul comun decât 20%. Rușinea pământului. În 35 de ani de democrație românească, o astfel de rușine n-a trăit nici PNL, nici PSD. UDMR s-a ținut de cuvânt, în județele lor și au făcut treabă”.
El a concluzionat că nu trebuie să fie căutați țapii ispășitori în Republica Moldova. „Trebuie să ne uităm de ce în anumite județe au fost pe locul 3, pentru că am avut alte județe unde candidatul coaliției a fost pe locul 1 sau pe locul 2. Dar avem o mulțime de județe conduse de edili PSD sau PNL cu 3000 de primari la activ și cu 90% din primarii din acele județe unde scorul lui Crin Antonescu n-a atins două puncte, a făcut 16 -17% și se multiple, nu vreau să le număr acum, după turul 2 vom vorbi Sunt realități de care trebuie să vorbim, adică dacă vrem o analiză corectă”.
„Nu a ascultat Marcel Ciolacu de glasul rațiunii”
Rareș Bogdan a mai găsit un vinovat pentru situația în care ne aflăm: președintele PSD, Marcel Ciolacu a făcut o greșeală importantă după alegerile pentru Parlamentul European:
„Nu a ascultat Marcel Ciolacu de glasul rațiunii reprezentat de reprezentanții PNL, în frunte cu Nicolae Ciucă, care a spus, „sunt dispus să mă retrag, să nu mai candidez la prezidențiale, cu o singură condiție, să avem candidat comun, cu o singură condiție: să nu fi nici tu candidat, Marcel. Deci dacă tu nu vei fi candidat, nu voi fi nici eu”” – relatează europarlamentarul.
Bogdan susține că a înaintat două nume, „Un independent, de tipul lui Emil Hurezeanu sau Ioana Aurel Pop”. La care, Ciolacu ar fi spus: „sau prietenul tău, Eduard Hellvig.” „N-am zis Eduard Hellvig”, ar fi replicat liberalul.
„Nici n-a vrut să audă”, a susținut Bogdan. „Dacă aveam un candidat de tipul Emil Hurezeanu, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei, care avea și o statură din zona suveranistă, prindea și din valul acesta suveranist real, la nivel european, nu doar în România, era și un foarte bun vorbitor, cred că puteam să-l impunem, cele două mari partide, în calitate de candidat”, a continuat liberalul.
Marcel Ciolacu s-ar fi încăpățânat și „am ajuns într-o situație nedorită de nimeni. Să nu credeți că este o fericire pentru membrii PNL, și suntem vreo 280.000, sau pentru primarii PNL vreo 1.160 sau pentru consilierii locali, vreo 14.000 sau europarlamentari, vreo 8 pe aici, să susținem pe altcineva decât un candidat al PNL. Dar suntem raționali și ne gândim la România și facem ceea ce trebuie pentru România. Dar sigur că ne-ar fi făcut mare plăcere să-l susținem pe Emil Hurezeanu sau pe Ioan-Aurel Pop”.