Alegeri prezidențiale 2025 sub lupa OSCE: Observatorii internaționali apreciază că au fost respectate drepturilor electorale ale tuturor cetăţenilor
0Echipa Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va rămâne în România până pe 25 mai, urmând să publice un raport final privind alegerile prezidențiale. După primul tur, concluzia a fost că s-au respectat drepturile electorale ale tuturor cetăţenilor.
UPDATE
Organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale a primit aprecieri din partea celor 159 de observatori internaționali acreditați, care au confirmat că procesul electoral s-a desfășurat într-un climat de corectitudine, integritate și transparență – principii esențiale pentru o democrație solidă, potrivit unui comunicat al Autorității Electorale Permanente (AEP) transmis luni.
Programul electoral de observare, organizat de AEP în perioada 2–5 mai 2025, s-a încheiat cu o sesiune de evaluare în cadrul căreia observatorii și-au exprimat satisfacția față de modul în care scrutinul a fost pregătit și desfășurat. Aceștia au remarcat respectarea drepturilor electorale ale cetățenilor, care au putut vota liber și fără constrângeri.
AEP a mulțumit oficial celor 159 de observatori acreditați, provenind din organizații internaționale, autorități electorale străine, misiuni diplomatice și instituții precum OSCE/ODIHR și Adunarea Parlamentară a OSCE, dar și reprezentanților mass-media internaționale.
Președintele AEP, Zsombor Vajda, a subliniat importanța unui proces electoral liber și echitabil pentru consolidarea democrației și a reafirmat angajamentul instituțiilor românești pentru asigurarea unui cadru electoral transparent și legal.
Printre cei 159 de observatori internaționali acreditați de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile prezidențiale se numără organizații internaționale partenere, precum RECEF (Le Reseau des competences electorales), A-WEB (Asociația Mondială a Organismelor Electorale) și Swiss Democracy Foundation, dar și autorități electorale internaționale: Comisia Electorală Federală a SUA, Oficiul Electoral de Stat al Estoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Comisia Electorală a Maltei, Institutul Electoral Național al Mexicului, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a Bosniei și Herțegovinei, Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia, Comisia Electorală a Africii de Sud, Comisia Electorală a Republicii Filipine, Biroul Electoral Național al Ungariei, Comisia Electorală Centrală a Albaniei, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, Instanța Superioară Electorală Independentă a Tunisiei, Comisia Electorală Centrală a Republicii Kazahstan și Comisia Electorală a Indiei.
Observatorii au participat la sesiuni de informare privind legislația electorală din România, organizarea alegerilor și măsurile de securitate cibernetică aplicate. În ziua votului, aceștia au fost prezenți în secțiile de votare, monitorizând direct desfășurarea procesului.
AEP a precizat că astfel de programe de observare sunt practici internaționale standard, menite să crească transparența și să promoveze schimbul de bune practici între instituțiile electorale din diferite țări.
Ştirea iniţială
Anunțul a fost făcut de șeful misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE pentru alegerile prezidențiale din România, Eoghan Murphy.
Luni, reprezentanții ODIHR vor prezenta concluzii preliminare privind primul tur al alegerilor prezidențiale.
Misiunea de observare este organizată în comun de Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și de Adunarea Parlamentară a OSCE (OSCE PA). În total, 46 de observatori au fost implicați în această misiune, dintre care 39 sunt experți și observatori pe termen lung desemnați de ODIHR, iar 7 sunt parlamentari și membri ai staffului OSCE PA.
Murphy a spus că, de la venirea în România, el și colegii săi s-au întâlnit cu autorități din administrația centrală sau locală, jurnaliști și reprezentanți ai partidelor politice.
„Vom fi aici până pe 25 mai, iar când procesul electoral este complet vom publica un raport final, care ar putea include recomandări pentru îmbunătățirea procesului electoral”, a transmis el.
Potrivit oficialului OSCE, mediul online va fi, de asemenea, studiat de specialiști.
„Avem experți care studiază fiecare aspect al procesului de votare, inclusiv media, contextul politic și modul în care au loc campaniile atât în presă, cât și online”, a punctat Eoghan Murphy.
În luna martie, OSCE a reafirmat necesitatea unei Misiuni Limitate de Observare a Alegerilor (LEOM), recomandare inițial emisă în septembrie 2024. Pe lângă echipa de experți care va analiza scrutinul, organizația propune trimiterea a 24 de observatori internaționali pentru a monitoriza alegerile prezidențiale 2025.
În plus, misiunea de observare va include și un element de monitorizare a mass-media, pentru a evalua gradul de echidistanță și corectitudine al relatărilor din timpul campaniei electorale.