VIDEO Cel mai mare radiotelescop şi câteva aspecte interesante despre el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Chile va fi găzduit cel mai mare radiotelescop din lume şi va fi inaugurat pe 13 martie. Sunt însă câteva lucruri esenţiale despre acest complex de aparate îndreptate spre secretele Universului.

Proiectul Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array (ALMA) sau „suflet“ în spaniolă reprezintă cel mai îndrăzneţ pas făcut de oamenii de ştiinţă pentru a studia Universul de 10 ori mai bine decât Hubble. Proiectul este început în 2011, cu prima imagine publicată în octombrie acelaşi an, dar acum este finalizat. Toate componentele sunt la locul lor şi cercetarea este gata să înceapă, notează LiveScience.

  • ALMA adună la un loc 66 de antene radio care măsoară aproximativ 12 metri în diametru fiecare, dar mai sunt şi unele de câte 7 metri. Împreună, acest complex înseamnă o singură antenă de 14.000 de metri în diametru gata să captureze în imagini memorabile Universul.
  • ALMA este un parteneriat între mai multe ţări din America de Nord, Asia de Est şi Europa, iar construcţia şi planificarea de dinainte au dus termenul de finalizare a proiectului la 10 ani.
  • ALMA este poziţionat la o altitudine de 5.000 de metri într-un mediu rece şi cu vânt puternic. Aerul este destul de rarefiat, dar de aici se pot obţine cele mai bune imagini cu spaţiul. Atmosfera nu este deloc indicată când vrei să fotografiezi Universul, dacă să trimiţi telescopul în spaţiu nu poţi. În plus, pe platoul din Chile nici nu plouă prea mult.
  • ALMA are antene cu o construcţie fizică foarte exactă. Niciuna nu deviază de la parabola exactă cu mai mult de 20 de micrometri. Astfel nu se va pierde nicio informaţie dintre cele pe care ALMA le va primi. Parabolele propriu-zise sunt construite din fibră de carbon special tratată şi fiecare cântăreşte aproximativ 100 de tone. Straturile reflectoare sunt acoperite cu un strat de rodiu şi nichel.
  • ALMA are detectori electronici, cei care captează semnalul, special păstraţi la temperaturi de 4 grade Kelvin (-269 grade Celsius) pentru ca zgomotul să nu interfereze cu semnalul radio din spaţiu. 
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite