Dovada că Pământul şi Marte conţin aceeaşi materie primă
0O echipă de cercetători a studiat compoziţia rocilor din probele de pe Marte şi a ajuns la concluzia că planeta s-a format din aceleaşi unităţi de bază ca şi Pământul.
Diferenţele între planeta noastră şi Marte au apărut ulterior, în evoluţia lor. Planetele au surse similare de apă, meteoriţii, conform studiului. Spre deosebire de Pământ, rocile marţiene care conţin substanţe volatile, nu reciclează apa în adâncime, în interiorul planetei.
Prezenţa apei pe Marte, de la originea la abundenţa şi formarea sa, este un subiect controversat în lumea ştiinţifică. Canalele sculptate din emisfera sudică a planetei sugerează existenţa apelor curgătoare, dar vârsta acestui teren este foarte mare, spun specialiştii. Acesta este motivul pentru care ei descriu planeta timpurie „caldă şi umedă”, pe când Marte este în prezent „rece şi uscată”, conform oamenilor de ştiinţă de la „Carnegie Institution for Science”.
Formarea crustei şi a interiorului planetei Marte este un alt subiect dezbătut în lumea ştiinţifică, în comparaţie cu evoluţia Terrei. Cercetătorii de laJohnson Space Center al NASA şi cei de la Lunar and Planetary Institute, din Houston, au analizat concentraţiile de apă şi hidrogen din interiorul cristalelor aflate în meteoriţi marţieni, pentru a determina istoria apei pe planetă. Meteoriţii primitivi aveau o compoziţie diferită: unul era bogat în hidrogen, celălalt nu conţinea elemente volatile.
Unul dintre ei pare să nu se fi schimbat mult în călătoria sa din mantaua planetei către suprafaţă. Acesta are o compoziţie similară cu cea a Pământului, se arată în studiu. Cel de-al doilea, în schimb, cel lipsit de substanţe volatile, a intrat în contact cu crusta şi atmosfera lui Marte.
Meteoritul aflat în adâncime aduce dovezi că exista apă pe planeta nou formată. „Există teorii contradictorii în legătură cu diferenţele de compoziţie dintre cei doi meteoriţi. Înainte de acest studiu, nu exista nicio dovadă directă de existenţă a mostrelor unui Marte primitiv în lava planetei”, a specificat Tomohiro Usui, coordonatorul cercetării. Echipa a dedus din aceste informaţii că istoria geologică a apei de la suprafaţă a diferit mult de cea din interiorul planetei.
Pentru a înţelege procesele din evoluţia planetei Marte, sunt necesare mai multe informaţii atât despre suprafaţă, cât şi referitoare la compoziţia interioară, au concluzionat cercetătorii. Studiul este finanţat de NASA.
Carnegie Institution for Science este o organizaţie nonprofit privată fondată în 1902, cu sediul în Washington şi având şase departamente de cercetare pe teritoriul SUA.