STUDIU Omul de Cro-Magnon avea un chip acoperit de noduli benigni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
omul de cro-magnon

Omul de Cro-Magnon avea un chip marcat de numeroşi noduli benigni, dintre care unul mare în frunte: suferea în fapt de o boală genetică, potrivit unei echipe de cercetători francezi condusă de doctorul Philippe Charlier, scrie AFP.

Descoperit în 1868 într-o peşteră de la Eyzies (departamentul Dordogne), scheletul de Cro-Magnon 1 este cel al unui bărbat din specia Homo Sapiens de acum 28.000 de ani. 

La 150 de ani de la descoperirea sa, fosila, al cărui craniu este conservat la Muzeul Omului din paris, a fost reexaminat şi reprodus de medicul legist şi antropologul Philippe Charlier şi de către alţi cercetători între care paleoantropologul Antoine Balzeau. 

Ca urmare a acestor cercetări, "am fãcut o propunere de diagnostic: el suferea de neurofibromatozã de tipul 1", a declarat pentru AFP Philippe Charlier.

Această maladie genetică duce la apariţia unor tumori benigne ale nervilor periferici, uneori superficiale sau profunde (neurofibroame), precum şi la formarea de pete pe piele. 

Lucrările echipei au fost publicate vineri în revista medicală Lancet. 

Echipa, condusă de dr. Charlier de la Universitatea Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines (UVSQ), a examinat antropologic şi medical Omul de Cro-Magnon şi a efectuat o micro-scanare la Muzeul Naţional de Istorie Naturală (MNHN).

Specialiştii au comparat datele cu cele provenite din diverse colecţii anatomice şi patologice din Franţa, ceea ce le-a permis să propună acest diagnostic.

Craniul Omului de Cro-Magnon "prezintă o leziune la nivelul frunţii care corespunde cu prezenţa unui neurofibrom", care ar fi erodat osul", a explicat Philippe Charlier. "Canalul său auditiv intern stâng era de asemenea deteriorat, cel mai probabil de o tumoare care a crescut", adaugă specialistul. 

După această propunere de diagnostic, "am realizat o reconstrucţie realistă a feţei acestui om de vârstă medie, ţinând cont de patologia sa", a precizat antropologul. 

Chipul conturat a fost prezentat cu numeroase neurofibroame: un mare nodul pe frunte, altele mai mici pe arcadele sprâncenelor, altele lângă nas şi buze. "Erau peste tot", a spus omul de ştiinţă.

Cercetătorii au ales să-l prezinte pe acest om modern "cu o barbă abundentă". 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite