O fosilă bizară de ihtiozaur rescrie istoria evoluţionară a acestor creaturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Wikipedia
Foto Wikipedia

Până de curând, teoriile general acceptate de către oamenii de ştiinţă susţineau că marea familie a ihtozaurilor a fost supusă unor episoade de extincţie repetate de-a lungul Jurassicului.

Extrem de puţine exemplare ar fi reuşit  să treacă graniţa către Cretacic, acum 145 de milioane de ani. Doar cele capabile să evolueze constant şi rapid ar fi putut să supravieţuiască. 

Realitatea este însă cu totul alta. O dovedeşte o fosilă bizară, descoperită în Irak, care a reuşit să dea peste cap toate ipotezele paleontologilor. Chiar şi istoria fosilei este una demnă de poveste, atâta vreme căt roca masivă în care ea a fost conservată a fost folosită pentru aproape 20 de ani ca dală pe o stradă pe care treceau căruţele. Şansa a făcut ca geologii britanici din zonă să identifice rămăşiţele creaturii şă să le salveze de la o distrugere sigură.

Transportată în Anglia, fosila a fost analizată de către un paleontolog britanic, Albert Appleby, un expert în evoluţia ihtiozaurilor, care a identificat în resturile fosile o nouă specie de ihtiozaur.

Citeşte continuarea articolului pe site-ul stiintasitehnica.com

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite