INFOGRAFIE Robocop, mai aproape de realitate: omul bionic, „cazat“ la Londra
0
Rex, omul bionic creat de o echipă de specialişti în robotică din Marea Britanie a făcut, ieri, cunoştinţă cu publicul larg. Rex este expus la Muzeul de Ştiinţă din Londra, iar vizitatorii vor putea admira creaţia de un million de dolari până pe 11 martie.
Echipa de roboticieni Shadow Robot a creat, în cadrul unei emisiuni televizate, cel mai complex om bionic din lume. Cercetătorii l-au construit cu ajutorul celor mai noi tehnologii în materie de proteze artificiale adunate din întreaga lume. Roboticienii şi-au numit creaţia Rex, prescurtare la “robotic exoskeleton” (exoschelet robotic), scriu jurnaliştii de la „The Independent“.
Rex are faţă, ochi, urechi şi membre. Sângele artificial este pompat către organe de o inimă elelectronică. Aerul îi ajunge în plămâni printr-o trahee artificială, folosită pentru prima dată în Suedia, în 2011. Omul bionic are şi pancreas, rinichi şi vezică, însă nu are un stomac.
Creaţia, care are 180 de centimetri în înălţime, demonstrează cât de mult a avansat tehnologia în ultimii ani şi face trecerea de la science fiction la realitate. În momentul de faţă, oamenii de ştiinţă au reuşit să reproducă aproximativ două treimi din corpul uman, preţul componentelor lui Rex ajungând la 1 milion de dolari.
„Suntem surprinşi de numărul părţilor corpului uman care pot fi înlocuite. Sunt încă organe vitale care lipsesc, precum stomacul, însă 60-70 % din corpul uman a fost reprodus“, a declarat Rich Walker, directorul echipei de roboticieni care l-a creat pe Rex.
Rex, vârful tehnologiei moderne
Omul bionic este construit din proteze sintetice adunate din întreaga lume. Multe dintre tehnologii sunt deja disponbile pe piaţă, altele sunt încă testate de cercetători.
Capul lui Rex este modelat după cel al lui Bertolt Meyer, un psiholog suedez care beneficiază în prezent de o mână bionică în valoare de 40000 de euro. Meyer a fost şi el implicat în construcţia lui Rex şi a declarat că “până acum cinci ani nu existau tehnologii bionice, Acum ne aflăm în punctual în care putem constri un corp grozav şi frumos în propriul său fel”. Craniul omului bionic a fost creat cu ajutorul tehnologiei de printare 3D.
Ochii au fost dezvoltaţi de cercetătorii de Universitatea din California şi sunt, de fapt, camere video montate pe o pereche de ochelari care transmit informaţii la retină prin intermediul unui microchip. Mai departe, retina trimite semnale electrice la creier, care le transformă în tipare şi forme, permiţându-le pacienţilor să vadă.
Urechile sunt aduse din Australia. Ele au fost create la Universitatea Macquarie din Sidney şi constau într-un implant în urechea internă care stimulează fibrele nervoase. Braţele şi mâinile reacţionează la impulsurile electrice emise de contracţiile musculare ale pacienţilor. Picioarele şi gleznele interpretează mişcările corpului cu ajutorul unor senzori şi oferă gradul optim de putere necesar mersului, alergatului sau căţăratului.
Inima lui Rex vine din Arizona şi costă 76000 lire (aproximativ 90000 euro). Organul este alimentat cu ajutorul unei baterii şi reprezintă o rezolvare temporară pentru pacienţii care aşteaptă un transplant de inimă. Splina constă într-un chip care depistează şi distruge infecţiile din sânge, prevenind otrăvirea organismului. Pancreasul sintetic analizează constant nivelul zahărului în sânge si eliberează insulină iar rinichii, aflaţi încă în stadiul de prototip, sunt practic o maşină de dializă de dimensiunile unei ceşti de cafea.
Sângele artificial a fost dezvoltat la Universitatea Shffield din Marea Britane, este creat din plastic şi rezistă mult mai mult decât cel donat. Rex nu are creier şi nici nu va primi unul foarte curând, fiind cea mai complex structură cunoscută omului.
Omul bionic, întâmpinat şi cu scepticism
În ciuda progresului demonstrat princonstrucţia omului bionic, există şi unii sceptici. De exemplu, profesorul Steven Hsiao de la Universitatea John Hopkins din Baltimore crede că mai este de lucru până când organelle artificiale le vor imita perfect pe cele biologice. “Avem motoare care pot ridica lucruri, însă nu putem imita dexteriatea unei mâini”, a spus acesta.
Într-adevăr, tehnologia mai are mult până va ajunge la nivelul acela, însă cei care doresc să se minuneze la „Omul de un milion de dolari“ o pot face la Muzeul de Ştiinţă din Londra care îl va găzdui pe Rex timp de o lună.
