Cea mai lungă iarnă de pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai lungă iarnă urmează să sosească
Cea mai lungă iarnă urmează să sosească

Specialiştii în schimbări climatice şi astronomie au ajuns la concluzia că Pământul va trece printr-o nouă glaciaţiune peste 15 ani. Efectele ar putea fi radicale.

Potrivit unui studiu al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, activitatea solară va încetini în jurul anului 2030. Ipoteza adusă de britanici se bazează pe un nou model al ciclurilor solare, care analizează modificările neregulate în activitatea astrului în jurul căruia gravitează Pământul.

Aşadar, studiul anticipează că în următorul ciclu solar, care va avea loc între 2030 şi 2040, activitatea solară s-ar putea diminua cu până la 60%, ceea ce va duce o răcire radicală a Terrei, asemănătoare cu cea din perioada 1300 - 1870, numită Mica Glaciaţiune. Efectele vor fi resimţite mai ales în timpul iernilor, care vor deveni din ce în ce mai dure, iar râurile vor îngheţa, ceea ce va duce şi la perturbarea activităţilor economice care depind de navigaţie. Efectele nu vor fi influenţate de activitatea umană, iar dacă modelul se dovedeşte adevărat, nu vom avea altă soluţie decât să ne pregătim pentru o asemenea perioadă. Cu toate acestea, după revenirea Soarelui la valorile normale,  încălzirea globală va produce efecte dramatice pentru Terra.

Încălzirea globală ia o pauză?

Scepticii încălzirii globale afirmă că aceasta nu are loc. Cu toate acestea, NASA a confirmat luna aceasta că suntem într-o perioadă în care efectele industrializării şi tehnologizării masive sunt ascunse de condiţiile meteo.

NASA a arătat că încălzirea globală a fost ascunsă în ultimii 10 ani de vântul din Oceanul Indian şi Oceanul Pacific. Terra s-a încălzit cu doar 0,06 grade Celsius în ultimii 15 ani, dar căldura suplimentară pare a fi ascunsă în alte zone unde oamenii nu o simt atât de puternic. Studiul arată că zonele de la 300 la 1.000 de metri adâncime din Pacific şi din Oceanul Indian s-au încălzit puternic. Aşadar, pe măsură ce încălzirea globală s-a încetinit la suprafaţă, în oceane s-a acumulat foarte multă căldură, care afectează ecosistemele şi care va avea efecte pe termen lung.

Aşadar, specialiştii avertizează că nu suntem într-o pauză a încălzirii globale, ci doar într-un moment de ignoranţă. De asemenea, un studiu publicat ieri la Londra, arată că erupţiile vulcanice ar fi trimis particule în atmosferă care ar fi redus efectul vizibil al încălzirii globale, deşi cantitatea de gaze de seră din atmosferă a crescut.

A şasea extincţie

Aşadar, avertizează specialiştii, chiar dacă Pământul va trece printr-o glaciaţiune, iar efectele încălzirii globale nu sunt resimţite la suprafaţă, Planeta se strică. Potrivit „Science Advances“, Pământul a intrat în cea de-a şasea extincţie, prima la care contribuie omul, prin defrişarea pădurilor şi transformarea habitatului natural al animalelor.

Raportul, întocmit de oameni de ştiinţă de la universităţi de top precum Stanford, Princeton şi Berkeley, atrage atenţia că ritmul în care dispar speciile de vertebrate a crescut de 114 ori.

În jur de 40% din totalul amfibienilor şi 25% din mamiferele sunt ameninţate cu dispariţia, iar lemurii se confruntă cu o adevărată luptă pentru supravieţuire: 94% din toţi lemurii riscă extincţia.

image

Evul Mediu îngheţat

Mica Glaciaţiune a avut loc, mai mult sau mai puţin, între 1300 şi 1870, timp în care zone din Europa şi America de Nord au avut ierni foarte dure. Cea mai evidentă perioadă a avut loc la finalul secolului XVII şi la începutul secolului XVIII. Potrivit specialiştilor, activitatea solară a înregistrat un minimum între 1645 şi 1715, ceea ce a dus la ierni îngheţate, râurile devenind patinoare, cum a fost cazul Tamisei, în Marea Britanie. În acea perioadă, temperaturile medii erau cu un grad mai mici decât acum, inclusiv Marea Baltică fiind îngheţată. Efectele au fost uriaşe: iernile au fost mai lungi, recoltele mai mici, s-a înregistrat foamete, scăderea populaţiei, iar preţurile la alimente au crescut. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite