REVIEW Sony Xperia Z1 – un smartphone excelent, un cameraphone mediocru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera de 20,7 megapixeli de pe Z1 nu impresionează FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Camera de 20,7 megapixeli de pe Z1 nu impresionează FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Cea de a doua jumătate a acestui an a fost marcată de apariţia smartphone-urilor de top cu camere foto monstruoase. Cei de la Sony sunt ultimii care au intrat în această bătălie cu modelul Z1.

Japonezii au făcut o muncă (aproape) formidabilă cu Xperia Z,  smartphone-ul lansat la începutul acestui an. Ca şi alţi producători (HTC, Samsung), cei de la Sony au decis să creeze o întreagă gamă în jurul Xperia Z. Aşa au luat naştere Z Ultra – un monstru ce abia poate fi numit telefon - şi Z1, un cameraphone cu care noi ne-am jucat timp de o săptămână.

De la distanţă, acesta se aseamănă cu Xperia Z, însă la o inspecţie mai atentă descoperim un cu totul alt telefon, cu plusurile şi minusurile lui.

<strong>Design</strong>

   
Xperia Z1 păstrează aceeaşi formă rectangulară şi aceleaşi linii drepte ca şi Z şi Z Ultra însă se deosebeşte prin cadrul din aluminu care îi înconjoară carcasa din sticlă. Xperia Z1 este negru şi lucios, iar accentele argintii de pe margini îl disting de celelalte două modele.

Totuşi, nu este un telefon uşor şi nici foarte subţire. Z1 are o grosime de 8,5 mm şi o greutate de 170 de grame. Comparativ, Xperia Z cântăreşte 146 de grame şi are un profil de 7,9 mm. Unii s-ar putea să aprecieze acest aspect, pentru că telefonul se simte robust, foarte bine închegat şi dă senzaţia de siguranţă.

În rest avem de a face cu acelaşi design minimalist. Z1 are o faţă neagră acoperită de Gorilla Glass cu un ecran de 5 inci încadrat de două bezeluri de dimensiuni reduse, cu logo-ul Sony poziţionat central, alături de care găsim camera frontală. Ledurile de notificare sunt ascunse în fanta pentru difuzor, lucru care mi s-a părut destul de ingenios. Spatele este ceva mai încărcat. Avem camera foto de 20,7 MP cu un bliţ sub ea şi inscripţii lângă, logo-ul Sony şi Xperia.

Pe marginea din dreapta găsim un buton dedicat pentru camera foto, butoanele de volum, butonul de power (central) şi slotul pentru cardul microSIM, acoperit de apărătoare specială. În stânga avem slotul pentru microSD şi microUSB şi un conector pentru staţia de andocare, ia la bază găsim difuzorul stereo.

sony xperia z1

<strong>Hardware</strong>


Sony Xperia Z1 străluceşte la acest capitol. Acesta are un display de 5 inci cu rezoluţie full HD sub care se ascund aceleaşi componente pe care le găsim şi în Z Ultra: un procesor Snapdragon 800 tactat la 2,2Ghz, un procesor grafic Adreno 330 şi o memorie RAM de 2GB. Spaţiul de stocare este de 16GB, dar poate fi extins cu până la 64GB prin card microSD.

Xperia Z1 este un cameraphone aşa că vine cu 20,7 de megapixeli pe spate, să ne ajungă. În faţă avem o cameră de 2 megapixeli.

Performanţă

Xperia Z1 îţi oferă cam tot ce ai nevoie în materie de performanţă. Poate să-ţi fie consolă de jocuri când eşti plictisit, te ţine în legătură cu prietenii de pe reţelele sociale şi te ajută să găseşti repede informaţiile de care ai nevoie.

Japonezii au creat un smartphone pe care îl foloseşti cu plăcere indiferent de situaţie. Nu au existat momente de lentoare, nu am întâmpinat timpi morţi şi nici mişcări sacadate în jocuri.

Aş vrea să zic că m-a impresionat, dar eram deja obişnuit cu genul acesta de performanţă mulţumită Xperia Z Ultra.

Nu ştiu unde se clasează Xperia Z1 în testele artificiale (benchmark), dar eu ca utilizator obişnuit am fost mulţumit de modul în care s-a prezentat telefonul.

sony xperia z1

Autonomie

Aici chiar am fost surprins. Smartphone-ul este dotat cu o baterie de 3.000 de mAh şi aceasta justifică din plin greutatea crescută a telefonului. Xperia Z1 m-a ţinut două zile după o singură încărcare.

Într-o perioadă în care eşti considerat pretenţios dacă te plângi că smartphone-ul tău se descarcă la jumătatea zilei, Z1 reuşeşte să se remarce şi să vină cu un plus de autonomie mult aşteptat.

Ce am făcut în cele două zile? Luminozitatea a fost setată pe automat, conexiunea 3G activă permanent, în paralel cu cea de WiFi. Am dat mailuri, am stat pe Internet şi pe Facebook şi m-am şi jucat câteva minute bune în fiecare zi. Am făcut nişte poze şi le-am încărcat pe Instagram. E scenariul tipic de folosire medie a unui smartphone şi Z1 nu dezamăgeşte. Cu luminozitatea la maximum şi o folosire mai intensă, Xperia Z1 tot ajunge până a doua zi de dimineaţă.

Conectivitate

La partea de conectivitate Xperia Z1 nu are nimic special. Se conectează la internet printr-o conexiune 3G, 4G sau prin WiFi. Navigarea se face prin ajutorul GPS-ului susţinut de tehnologia GLONASS, iar utilizatorii pot asculta muzică de la radio FM.

Vitezele de download sunt bune, atât prin 3G, cât şi prin WiFi, iar prin conexiunea blutetooh putem să legăm diverse accesorii la telefon, sau trimite documente.

Display

Ecranul de 5 inci cu rezoluţie Full HD este unul foarte bun. Contrastul este ridicat, iar culorile sunt vii şi saturate, însă nu dau impresia de „desen animat“. Display-ul este ajutat de tehnologiile Triluminous Display şi X-Reality Engine şi este ideal pentru jocuri sau filme, însă unghiurile de vizualizare nu sunt foarte largi.

M-a deranjat stratul foarte gros de sticlă care acoperă display-ul. Acesta reflectă cam tare lumina, lucru care poate fi deranjant, însă Z1 are o luminozitate suficient de mare încât să facă faţă şi luminii directe a soarelui.

mostre foto z1

<strong>Multimedia</strong>  

…sau cum o dau iarăşi japonezii în bară unde ar trebui să strălucească. La Xperia Z, buba principală a fost ecranul. La Z Ultra, sonorizarea era submediocră. La Xperia Z1, din nefericire, marea problemă este camera. Cei de la Sony au comercializat Z1 ca pe un cameraphone, dar nu ar fi trebuit să o facă.

Camera principală este de 20,7 megapixeli şi telefonul este dotat cu obiectivul Sony „G Lens”, cu un unghi de vizualizare de 27 de milimetri şi deschidere f/2.0, senzor de imagine CMOS Exmor RS, de dimensiunea 1/2.3 inci.

Nu înţelegeţi greşit. Fotografiile ies bine (cele făcute în condiţii de lumină suficientă), dar nu de la prima încercare.  Fie că este vorba de balansul de alb prost, cadre supra-expuse sau mişcate, modul „Smart Auto“ reuşeşte să dezamăgească. Am reuşit să trag câteva cadre destul de bune şi am fost mulţumit de gradul de detaliu şi de acurateţea culorilor (apreciată „ochiometric“).

mostre foto z1

Totuşi, senzorul are probleme mari în lipsa unei surse puternice de lumină. Cadrele făcute noaptea arată dizgraţios şi asta nu neapărat din cauza hardware-ului, ci a software-ului. Postprocesarea făcută automat este atât de puternică încât rezultatul este similar unui „photoshop“ prost. Vorbim de o lipsă totală a detaliilor şi de o lumină creată artificial. Rezultatele sunt mai bunicele când folosim modul „manual“, dar tot dezamăgitoare pentru un cameraphone.

Pe lângă fotografierea clasică, mai avem la dispoziţie şi câteva moduri speciale – unele mai interesante decât altele. Cu Social Live transmiţi direct pozele pe Facebook şi primeşti comentarii în timp real, Info-eye  oferă informaţii despre obiectele fotografiate, fie că e vorba de obiective turistice, cărţi, vinuri, direct în meniul camerei foto, AR effect este o funcţie de realitate augmentată destul de distractivă, iar cu Timeshift Burst telefonul face 61 de fotografii în două secunde (impresionant).

mostre foto z1
mostre foto z1

La filmare, Z1 se descurcă bine. Focalizarea se face rapid şi există şi un minimum de stabilizare, lucru care este de apreciat. Totuşi, culorile sunt puţin desaturate şi contrastul este cam mic.

Camera foto frontală îşi face treaba fără prea multe pretenţii. Este bună pentru selfie-urile pe care le punem pe Facebook.

Sunetul este destul de slab ca volum, însă destul de clar, lucru cu care cei de la Sony ne-au obişnuit deja. Totuşi, am fost dezamăgit de faptul că volumul în căşti este foarte slab. Japonezii ar trebui să rezolve această problemă.

mostre foto z1
mostre foto z1

<strong>Software</strong>  

Xperia Z1 vine cu Android 4.2.2 Jelly Bean preinstalat, peste care japonezii au adăugat interfaţa propie. Meniul de multitasking este bun, pentru că lansezi totodată şi meniul cu widgeturi (Sony le zice aplicaţii mici) - aplicaţii de note, înregistrări sau cronometrare. Foarte utile când ai ceva urgent de reţinut.

Pe ecranul de standby ai două comenzi rapide: muzică şi cameră, iar deblocarea vine cu un efect de deschidere a unor jaluzele. Sony a dat suficientă atenţie modului în care interacţionezi cu telefonul cât să pară un produs propriu, nu alt smartphone într-o mare cu alte milioane de modele cu Android.  

<strong>Bonus</strong>  

Aici voi include o parte bună şi una proastă. Partea bună este rezistenţa la apă – cei de la Sony au investit destul de mult în această funcţie de nişă şi le iese din ce în ce mai bine. M-am plimbat cu telefonul prin ploaie şi am scris mesaje cu aceeaşi precize cu care aş fi făcut-o în condiţii normale. Am apreciat şi existenţa butonului dedicat pentru cameră, care ne ajută să fotografiem cu telefonul scufundat în totalitate sub apă.

Partea proastă este că „se aude ca în butoi“. Timp de o săptămână, toţi prietenii mei s-au plâns de faptul că nu mă înţeleg când vorbesc cu ei. Difuzorul redă clar vocea interlocutorului, dar microfonul nu s-a descurcat să o redea clar pe a mea.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>  

Sony Xperia Z1 poate fi achiziţionat de la Orange, la preţul de 598 euro (fără abonament) sau 208 euro (cu abonamentul Panteră 55).

Plusuri

image

Foto

sony xperia z1

-          Performanţă foarte mare

-          Autonomie mult peste medie

-          Design elegant

-          Rezistenţa la apă

Minusuri

-          Cameră foto mediocră pentru un cameraphone

-          Calitate proastă a vocii în apeluri

-          Sunet slab

<strong>Concluzii</strong>  

Xperia Z1 este încă o dovadă a faptului că Sony se grăbeşte să-şi lanseze produsele, doar pentru a prinde un anumit val. Ca smartphone, Z1 străluceşte, atât ca performanţă şi autonomie, cât şi ca design. Însă pentru un cameraphone este dezamăgitor. L-aş cumpăra? Da. Am ajuns să iubesc interfaţa celor de la Sony şi am fost impresionat de autonomia lui Z1. Pentru pozele de pe Instagram, camera este suficient de bună şi poate înlocui o compactă.

  Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite