REVIEW HTC Desire 500 - versiunea „C“ a HTC One Mini este chiar „beautifully, unapologetically plastic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HTC Desire 500 FOTO Octavian Palade/Adevărul
HTC Desire 500 FOTO Octavian Palade/Adevărul

Taiwanezii de la HTC s-au bucurat de numeroase laude din partea presei de tehnologie şi din partea consumatorilor pentru HTC One. Vârful lor de lance întoarce capete mulţumită designului impecabil şi performanţa lui este foarte mare, la fel de mare ca şi preţul.

Apoi taiwanezii au prezentat One Mini, o versiune miniaturizată a vârfului de gamă, pentru cei cu buzunare nu foarte largi şi nici foarte mari. Ca să completeze gama şi să atingă un public mai mare, cei de la HTC au scos şi Desire 500.

Gama Desire de la HTC este recunoscută pentru telefoanele mid-level care nu vin cu dotări senzaţionale, dar care îşi fac bine treaba. Am avut ocazia să testez modelul Desire 500 şi am fost plăcut impresionat de el, fiind un terminal foarte bine poziţionat ca preţ. Acesta poate fi cumpărat pentru aproximativ 1.000 de lei, iar la acest preţ primim un gadget bine închegat, de dimensiunile unui HTC One Mini, dar cu o performanţă mai redusă.

<strong>Design</strong>

Aici vedem elemente împrumutate de la  vârful de gamă de anul trecut – HTC One X. Designul este similar. Avem o carcasă de plastic al cărei mod de prindere garantează o senzaţie de robusteţe, de telefon făcut dintr-o bucată – marginea de sus a carcasei din spate se aşază peste difuzorul frontal.

htc desire 500

Plasticul folosit de taiwanezi este lucios, plăcut la atingere şi vine în trei versiuni de culoare. Există o versiune complet neagră, una albă cu accente albastre şi un albă cu accente roşii. Camera foto principală nu mai este ieşită în afară, însă este protejată de un strat suplimentar de plastic colorat (în cazul modelului testat de mine, accentele erau albastre).

Marginile sunt şi ele colorate, iar pe cea din dreapta găsim butoanele de volum. Pe marginea superioară avem mufa pentru căşti şi butonul de power – în partea stângă. Amplasarea butonului de power este anevoioasă pentru dreptaci, fiind destul de greu de ajuns la el cu o singură mână. Pe partea de jos găsim portul micro USB.

Ecranul este înconjurat de o margine neagră, destul de groasă, iar la bază are două butoane capacitive, exact ca HTC One. Deasupra lui este logo-ul HTC, iar la dreapta lui este camera foto.  

Designul HTC Desire 500 este atrăgător şi jucăuş. Plasticul folosit este unul de calitate şi telefonul nu arată şi nici nu se simte ieftin.

<strong>Hardware</strong>

Smartphone-ul mid-level are un ecran LCD de 4,3 inci, cu rezoluţie 800x480 (cu o densitate de 217 ppi) sub care se ascunde un procesor quad-core, tactat la 1,2 Ghz. Nu vă lăsaţi, totuşi, păcăliţi de cele patru nuclee ale terminalului, căci nu toate procesoarele au fost create egale. Cipul folosit de HTC este unul Snapdragon 200, construit pe arhitectura învechită Cortex A5. Memoria internă este de 1GB, iar spaţiul de stocare este de 4GB, însă poate fi extins printr-un card microSD.

htc desire 500

Performanţă

De ce am specificat modelul procesorului şi nu m-am rezumat numai la a spune că este unul quad-core? Pentru că arhitectura lui contează (poate mai mult decât frecvenţa) când vine vorba de performanţele oferite. Vârfurile de gamă de anul acesta (Galaxy S4, HTC One), au procesoare cu patru nuclee pe arhitectură Cortex A9. Astfel, performanţele HTC Desire 500 nu se apropie de Androizii de top, însă îşi face treaba.

Terminalul se mişcă rapid în meniuri şi reacţionează rapid la comenzi, însă atunci când avem mai mult de patru aplicaţii deschise pe fundal, vom observa o oarecare lentoare la schimbarea între ele. Totuşi, aplicaţiile în sine se mişcă bine şi telefonul poate duce şi jocuri – casual, ce-i drept, dar jocuri. Astfel, Temple Run 2, Minion Rush, Angry Birds şi Fruit Ninja rulează fără nicio problemă, însă titlurile mai solicitante ori nu vor să se instaleze (Fifa 2014), ori merg sacadat (Real Racing 3). Clipurile video HD merg fără nicio problemă, iar browsingul este fluid.

Şi la interfaţa Blink Feed există o anumită lentoare. Experienţa nu este la fel de plăcută ca pe One sau One Mini (actualizările nu se fac tocmai instant) însă sunt un mare fan al acestei interfeţe şi m-am bucurat să o găsesc pe un telefon pe care chiar mi l-aş putea permite.

htc desire 500

Display

Rezoluţia ecranului este una mică dacă este să o comparăm cu majoritatea telefoanelor upper mid-level de pe piaţă şi acest lucru se simte la utilizare. La o privire atentă putem vedea pixelii de pe ecran, fie că e vorba de vizionatul unui clip video, de citit sau de jocuri.

Totuşi, panelul folosit de taiwanezi este de calitate şi oferă luminozitate şi contrast mari, saturaţie potrivită şi unghiuri de vizualizare largi. De asemenea, senzorul capacitiv funcţionează fără probleme şi reacţionează rapid la atingeri.

Display-ul îi va mulţumi cu siguranţă pe cei care nu au mai avut un smartphone până acum sau au avut un telefon de low-end, însă cei cu ochiul „antrenat“ pe ecrane full HD vor strâmba din nas.

Autonomie

HTC Desire 500 nu impresionează, dar nici nu dezamăgeşte la capitolul autonomie. Este un smartphone pe care te poţi baza că nu o să cedeze după mai puţin de 12 ore de folosire. Cu luminozitatea pe automat, conexiune WiFi permanentă, browsing şi reţele de socializare (şi aproximativ 30 de minute de browsing prin 3G), telefonul face faţă de dimineaţă până seara.

Dacă activăm modul de economisire al energiei, putem ajunge undeva la 15 ore de folosire, însă reducerea puterii procesorului şi întreruperea conexiunii la internet când ecranul este stins pot duce la frustrare.

htc desire 500

Conectivitate

HTC Desire 500 vine cu conectivitate de bază: WiFi, 3G, Bluetooth şi GPS. Transferul de date se poate face şi printr-un cablu microUSB, iar spaţiul de stocare poate fi extins printr-un card microSD.

<strong>Multimedia</strong>

Acesta este capitolul la care terminalul străluceşte (în comparaţie cu alte terminale la un preţ similar). De ce zic asta? Pentru că...

Camera foto

... principală de 8 megapixeli scoate fotografii foarte bune pentru un terminal atât de ieftin. În condiţii de lumină puternică obţinem poze cu un nivel de detaliu mare, iar culorile sunt reprezentate destul de multă precizie. Am observat, totuşi, tendinţa camerei foto de a supraexpune cadrele, însă nu atât de mult încât să deranjeze. Am apreciat modul HDR care îşi face treaba destul de bine în unele situaţii, dar şi modul panoramă care alipeşte bine fotografiile.

În condiţii de lumină scăzută, Desire 500 se descurcă binişor, reuşind să producă fotografii „folosibile“. Gradul de granulaţie nu este foarte ridicat, iar senzorul reuşeşte destul bine să surprindă detaliile importante.

Camera foto frontală de 1,2 megapixeli nu va uimi pe nimeni, însă îşi face treaba când vine vorba de vreun „selfie“ sau de chat video.

mostre foto htc desire 500
mostre foto htc desire 500
mostre foto htc desire 500
htc desire 500
htc desire 500

Sunet

Cei de la Beats Audio au renunţat de curând la parteneriatul cu HTC, însă Desire 500 a reuşit să treacă prin procesul de producţie înainte ca acest lucru să se întâmple. Difuzorul stereo de pe spate nu scoate sunetul la fel de bine ca şi cel de pe HTC One însă se descurcă. Este suficient de puternic încât să acopere o cameră întreagă, iar sunetul este clar, dar puţin lipsit de bass.

<strong>Software</strong>

Este încă unul din „punctele tari“ ale terminalului. Desire 500 rulează Android 4.1.2 Jelly Bean, dar peste el are instalată interfaţa HTC Sense 5.0 care vine cu ecranul Blinkfeed. Eu m-am îndrăgostit de Androidul taiwanezilor când am pus mâna pe HTC One.

Este frumos, uşor de folosit şi elegant. În plus, ecranul Blinkfeed mi se pare foarte util. Acesta combină constant postările de pe reţelele sociale cu ştiri de la o mulţime de publicaţii internaţionale şi locale. Tot acest conţinut este afişat pe ecranul principal al telefonului sub forma unui şir continuu de informaţii proaspete.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

HTC Desire 500 este un terminal accesibil. Acesta poate fi achiziţionat de la Orange pentru preţul de 209 euro (aproximativ 930 de lei), fără abonament, sau la preţul de 99 de euro cu abonamentul Cangur 18.

Plusuri:

image

Foto

htc desire 500
  • design frumos
  • interfaţa Sense 5.0 cu Blinkfeed
  • camera foto bună
  • preţ competitiv

Minusuri

  • rezoluţia mică a ecranului
  • performanţă mediocră
  • poziţionarea incomodă a butonului de power  

<strong>L-aş cumpăra?</strong>

HTC Desire 500 este un smartphone foarte bine echilibrat cu o cameră foto foarte bună. Vine la un preţ decent şi are un design de care m-am îndrăgostit. Nu sunt genul de persoană care să se joace toată ziua pe smartphone, aşa că lipsa de performanţă a procesorului nu m-ar incomoda în viaţa de zi cu zi. L-aş cumpăra cu siguranţă, dar aş fi preferat să aibă o rezoluţie mai bună a ecranului. 

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite